Follow RomanianPortal on Twitter       
Rezultate 1 la 7 din 7

Subiect: certificat nastere romanesc

 1. #1
  Data înscrierii
  11.03.2008
  Posturi
  27
  Putere Rep
  0

  Implicit certificat nastere romanesc

  Am si eu nevoie de putin ajutor. Pt.copil nascut in SUA, cu un parinte cetatean roman,as vrea sa-i fac certificat de nastere romanesc. Am inteles ca la consulat costa destul de mult,asadar varianta in tara pare mai buna avand in vedere ca oricum vom merge acolo pt.2-3 luni,intrebarea e cat dureaza si ce acte sunt necesare?Multumesc.

 2. #2
  Data înscrierii
  09.12.2003
  Locație
  Chicago & Constanta
  Posturi
  13.362
  Putere Rep
  10

  Implicit

  iti trebuie certificatul de nastere american. aplicatia se face la primaria de care apartii, unde poti suna sa intrebi si daca trebuie si alte acte.
  bafta!

 3. #3
  Data înscrierii
  11.03.2008
  Posturi
  27
  Putere Rep
  0

  Implicit

  Da,multumesc.Ma gindeam ca cineva are ceva experienta recenta si stie mai multe detalii. O sa pun in tara sa se intereseze.

 4. #4
  Data înscrierii
  09.02.2009
  Locație
  NY
  Posturi
  100
  Putere Rep
  11

  Implicit

  Cererea se depune la primaria ultimului domiciliu avut in tara, iar transcrierea certificatului se face cu aprobarea primarului, dupa obtinerea avizului serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor. Nu exista un termen fix de solutionare, depinde de volumul de activitate al institutiilor respective.
  In principal, sunt necesare certificatul de nastere apostilat conform Conventiei de la Haga din 1961, traducere legalizata in limba romana (daca traducerea se efectueaza in SUA trebuie, de asemenea, apostilata), actele de identitate si de stare civila ale parintilor (certificat de casatorie romanesc, in cazul in care parintii sunt casatoriti). Certificatul american trebuie sa fie corect intocmit, sa nu contina erori. Pe langa cerere se vor completa si niste declaratii privind domicilul copilului, in cazul in care parintii au domicilii diferite si privind faptul ca nu s-a mai solicitat inscrierea/transcrierea nasterii si nu mai exista un alt act transcris/inscris sau reconstituit.
  In SUA, apostila se obtine de la State Secretary. Informatii privind obtinerea apostilei se pot gasi cu google, tastand "apostille" si denumirea statului in care a fost inregistrata nasterea.
  Din ce am vazut pe net, unele primarii mai cer, desi nu este prevazut in lege, o declaratie din partea tatalui prin care isi exprima acordul cu privire la transcrierea nasterii, in cazul in care tatal este cetatean strain.
  Pentru mai multe info a se vedea HG 64/2011, art. 70 si urmatoarele: http://www.dgepmb.ro/_docs/legi/HG%2064-2011.pdf
  Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.

 5. #5
  Data înscrierii
  11.03.2008
  Posturi
  27
  Putere Rep
  0

  Implicit

  angelonline,multumesc mult. Sper sa pot rezolva doar eu, sa nu fie nevoie si de celalalt parinte si sa o fac in timp util.

 6. #6
  Data înscrierii
  24.05.2012
  Posturi
  1
  Putere Rep
  0

  Implicit

  nu cred ca ai sa o faci in timp util. m-am izbit de asa ceva de foarte curind in romania. cel mai bine e sa te duci la ambasada sau consulat si sa incepi totul de acolo. dureaza ceva timp dar e mai bine pt nervii tai

 7. #7
  Data înscrierii
  09.02.2009
  Locație
  NY
  Posturi
  100
  Putere Rep
  11

  Implicit

  sedona, cred ca ar fi util daca poti sa oferi mai multe detalii despre actele necesare si cat a durat in cazul tau.

  @acriss, daca te decizi sa rezolvi in Romania si dureaza mult, poti lasa cuiva o procura sa ridice certificatul romanesc dupa ce se emite. Dar sa ai in vedere, daca mergi cu copilul in Romania, ca dreptul de sedere ca cetatean american este de pana la 90 zile in interval de 6 luni de la data primei intrari. Daca depasesti acest termen, ar trebui ca la iesire sa poti face si dovada cetateniei romane a copilului - cu certificat de nastere romanesc si un act de identitate romanesc valabil al tau (pasaport sau carte de identitate). Altfel risti sa platesti amenda pentru depasirea dreptului de sedere.
  Vei avea nevoie in acest caz si de o declaratie autentificata si apostilata din partea tatalui - si traducere legalizata in limba romana - prin care isi exprima acordul cu privire la iesirea din tara a copilului. Vezi art. 30 si urmatoarele din Legea 248/2005: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/LEG...ctualizata.pdf
  Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •