Follow RomanianPortal on Twitter       
Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 24 of 24

Thread: Calatorie minor din Canada

 1. #21
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  NY
  Posts
  101
  Rep Power
  10

  Default

  Quote Originally Posted by fifi View Post
  apropos de asta, ştiu că la intrarea în ţară ţi se pun câteva întrebări de unde vii, de ce vrei să vii în România, când te întorci, o vor forţa să vorbească în româneşte sau vor accepta şi să discute cu ea în engleză pentru că unul din motivele pentru care o trimit pentru 2 luni jumate, este ca să înceapă să vorbească iar româneşte.
  fifi, n-o s-o chestioneze nimeni pe fiica ta de ce a venit si cat sta. Genul asta de interviu este pentru strainii care intra in tara. Eventual o pot intreba cine i-a facut bagajul si ce contine...dar n-o s-o puna nimeni la colt ca nu vorbeste limba romana.
  Cred ca iti faci prea multe griji... dar te inteleg!!!

  Quote Originally Posted by alecxx View Post
  Buna la toti..Locuiesc in SUA ,sunt inca cetatean roman si eu si copilul iar in vara voi merge cu el in vacanta in Romania. Pt. asta stiu ca-mi trebuie o declaratie din partea sotiei cum ca e de acord ca,eu tatal sa pot calatorii cu copilul .Din cate stiu se poate autentifica declaratia la un notar al bancii iar dupa aceea trebuie trimisa la State Department pt. a i se pune apostila de la Haga(nu sunt sigur de asta mai ales ce incredere am in vamesii romani??) Credeti ca nu o sa am probleme la iesirea din Romania cu o astfel de declaratie? Unde locuiesc eu nu este consulat iar ceea ce mi s-ar parea absurd ca sotia sa zboare pana in LA ,Chicago sau NY pana la un consulat pt. aceasta hartie,alti bani alta distractie.Ea poate fi facuta in romana direct sau nu? Oricum as putea sa merg cu ea in Romania la un traducator autorizat pt.traducere dar daca se poate si in romana ar fi mai simplu.
  Autoritatile americane iti cer o astfel de declaratie cand calatoresti cu copil acompaniat doar de un parinte? Daca nu cer deranjez prea mult ,nu aveti un un model de declaratie?
  Mii de multumiri !!!!! Sa aveti vacante placute ....
  alecxx, daca nici tu si nici copilul nu sunteti cetateni americani, la iesirea din SUA nu va trebuie declaratia mamei... si nici la intrarea in Romania, ci doar la iesire. Modelul declaratiei il gasesti pe website-ul Politiei de Frontiera, dar nu m-am priceput sa pun un link aici, asa ca iti zic pasii:
  www.politiadefrontiera.ro -> Conditii de calatorie -> Cetateni romani -> Conditii de iesire din tara pentru cetatenii romani minori... iar in josul paginii gasesti: continutul si forma declaratiei.
  In lege se prevede clar ca declaratia poate fi data in fata autoritatilor straine si apoi apostilata. In privinta limbii in care va fi redactata, trebuie sa vezi care este procedura in statul in care te afli si cum te intelegi cu notarul... poate chiar gasesti unul de origine romana. Din ce am auzit si eu, notarilor de aici nu li se cere sa aiba studii juridice. Asa cum spune si Livia, notarul de aici nu certifica continutul documentului pe care il autentifica/notarizeaza, ci faptul ca persoana a fost identificata in baza unui act de identitate valabil si a semnat documentul in fata lui/ei. Apoi, county clerk-ul certifica semnatura notarului, iar secretarul de stat, prin apostila, certifica semnatura county clerk-ului.
  Deci, ramane de vazut daca notarul la care apelezi va accepta sa autentifice declaratia in limba romana sau engleza, eventual intr-o varianta bilingva. Daca va fi doar in engleza, ca sa fii sigur ca n-ai probleme, poti obtine o traducere legalizata in Romania.
  Succes!...si vacanta placuta!

  PS In declaratie trebuie mentionata ruta pe care se deplaseaza copilul la iesirea din Romania.
  Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.

 2. #22
  Join Date
  Sep 2009
  Posts
  18
  Rep Power
  0

  Default

  Multumesc pt. informatii angelonline.

 3. #23
  Join Date
  Nov 2007
  Location
  United States
  Posts
  113
  Rep Power
  11

  Default

  Fiul meu e minor , are green card si am incercat sa gasesc ceva reglementari in cazul in care calatoreste singur in afara Americii daca la reintoarcerea lui in America ar trebui sa aiba ceva documente cu el in afara de pasaport si green card . Binenteles ca nu am gasit , dar mi s-a pus aceasta intrebare de catre compania de zbor !

 4. #24
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Canada, Toronto
  Posts
  4,447
  Rep Power
  37

  Default

  eu am fost la consulat si am făcut acest document, fără de care din câte am înţeles, românii nu-i dau voie să se întoarcă în Canada.
  faţă:

  verso:


  o să-i dau la ea, de asemnea o copie după hotărârea judecătoarească de divorţ prin care îmi este încredinţată, sper să fie de ajuns să nu-mi ceară şi acordul tatălui.

  p.s. vă rog să observaţi cât am cheltuit pe această declaraţie şi de asemenea să mai observaţi că declaraţia este concepută doar pentru un copil, dar dacă ai 2, 3...????

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •