Follow RomanianPortal on Twitter       
Rezultate 1 la 5 din 5

Subiect: fructe confiate

  1. #1
    Data înscrierii
    10.12.2007
    Locație
    Romania, Bucuresti
    Posturi
    560
    Putere Rep
    8

    Implicit fructe confiate

    Fructe Confiate
    Ingrediente:
    Voi exemplifica concret pe cojile de portocale. Este o procedura mai aparte decat pentru restul fructelor. Deci, avem nevoie de:

    1 kg coji de portocale (pere, caise);
    1,4 kg zahar;
    timp si muuuulta rabdare.
    Preparare:
    S-o luam usurel. . .

    Pentru confiere, cojile de portocale se scot taiate in 4-6 felii intregi si egale.

    Se tin 3 zile in apa rece, schimbandu-se apa de 2-3 ori pe zi, dupa care se scurg si se pun la fiert circa 2 ore, pana se inmoaie.

    Se scurg si se tin in apa rece 2 ore. Apoi se pun cate 3-4 coji una peste alta si se storc bine cu ambele maini.

    Se aseaza circular intr-o cratita si se toarna peste ele un sirop subtire (1 kg zahar si 1, 5 l apa), se lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se iau de pe foc si se lasa asa pana a doua zi.

    Se scurge siropul intr-un alt vas, se lasa sa se dea in clocot, adaugandu-se 200 gr zahar. Se toarna siropul peste cojile de portocale si se lasa sa dea in clocot.

    Se repeta aceasta operatie (fara sa adaugati zahar) de patru ori.

    In a patra zi se adauga restul de zahar si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana siropul se leaga ca la dulceata. La ultima fierbere se poate adauga 1 lingura de zeama de lamaie.

    Se pune in borcane cat este calda si se inchide ermetic.
    Mentiuni:
    Se mai pot confia pere, caise. Fructele pentru confiat, trebuie sa fie mai verzi si tari (ca sa nu se sfarame la fiert).

    Pentru pere, procedati astfel:
    Curatati fructele de coaja, taiati-le in doua, scoateti semintele apoi fierbeti pana se inmoaie putin. Scurgeti de apa in care au fiert, puneti peste ele apa rece in care le lasati 2 ore. In continuare procedati ca la cojile de portocale.

    Pentru caise, procedati astfel:
    Fructele se curata de coji si de samburi. Se tin in apa de var strecurata, circa 2-3 ore. Se spala bine cu apa rece apoi se procedeaza ca la cojile de portocale.

    Cand folositi fructele confiate, scurgeti-le intr-o strecuratoare de siropul in care au stat. Trebuie sa aiba aspect sticlos. Folositi fructele pentru creme sau pentru ornatul prajiturilor.

  2. #2
    Data înscrierii
    10.12.2007
    Locație
    Romania, Bucuresti
    Posturi
    560
    Putere Rep
    8

    Implicit lamai in zahar

    Fructele care contin mai multi acizi se pot pastra mai multa vreme intregi , taiate sau pasate si asezate in zahar fara sa mai fie sterilizate .
    Se aleg lamai frumoase si zemoase . Se spala bine cu apa in mai multe ape si se sterg acu un prosop foarte curat . Cu un cutit inoxidabil se taie in felii rotunde groase de 5-6 mm . Se inlatura samburii si se asaza felaiile de lamai in borcane curate si uscate , presarand fiecare rand cu zahar . Deasupra stratul de zahar trebuie sa fie mai gros . La 1kgde lamai taiate se foloseste 1 kg de zahar .Se inchid borcanele , apoi se lasa o saptamana la temperatura camerei . Pentru ca sa se dizolve mai repede zaharul , borcanul se agita ( scutura ) de cateva ori pe zi . Dupa dizolvarea zaharului , continutul borcanului scade cu aprox. 1/3 de aceea se completeaza adaugand lamai si zahar .Borcanele pline se inchid ermetic si se depoziteaza la rece .
    Cand inseli , stii ce pierzi dar nu stii ce castigi .

    Doamne , da-mi intelepciunea si puterea sa fac ceea ce trebuie facut , da-mi taria sa lupt cu ceea ce trebuie schimbat , da-mi linistea sa ma impac cu ce nu poate sa fie schimbat si lumineaza-ma sa le pot deosebi .

  3. #3
    Data înscrierii
    10.12.2007
    Locație
    Romania, Bucuresti
    Posturi
    560
    Putere Rep
    8

    Implicit coji de portocale si de lamaie conservate in zahar

    Se spala portocalele( lamaile ) se clatesc se curata cojile , se taie felii si se amesteca cu o cantitate dubla de zahar . La 50gr de coji se foloseste 1 kg de zahar . Dupa cateva zile se adauga coji proaspete si zahar . Borcanele se inchid si se pastreaza la rece .
    Cand inseli , stii ce pierzi dar nu stii ce castigi .

    Doamne , da-mi intelepciunea si puterea sa fac ceea ce trebuie facut , da-mi taria sa lupt cu ceea ce trebuie schimbat , da-mi linistea sa ma impac cu ce nu poate sa fie schimbat si lumineaza-ma sa le pot deosebi .

  4. #4
    Data înscrierii
    10.12.2007
    Locație
    Romania, Bucuresti
    Posturi
    560
    Putere Rep
    8

    Implicit castane zaharate ( confiate )

    Se aleg castane mai mari , se cresteaza fiecare castana intr-o parte , cu un cutit , dupa care se coc pe gratar , peste carbuni de lemn incinsi sau chiar pe plita ( pe aragaz cu tabla de copt ardei si vinete sau in tigaie ) . Se curata de coaja si de pielita maro pana cand raman albe , curate . Intr-o cratita se asaza zaharul ( 500 gr pentru 1 kg de castane ) cu apa ( 200 ml ) si se pune la foc slab pana cand se dizolva zaharul . Se fierbe apoi siropul la un foc iute pana ce se caramelizeaza si capata o culoare usor maronie . Daca siropul se ingroasa prea tare , se aduga putina apa . Se infige in fiecare castana cate o scobitoare si apoi se introduc in sirop . Se scot , se asaza pe o planseta udata cu apa rece unde se lasa sa se racesca . Introducerea castanelor in sirop se face pe marginea masinii de gatit pentru ca siropul sa fie cald altfe rece fiind se intareste si nu se prinde frumos de castane . Cand sunt gata se asaza fiecare castana in cate o forma mica de hartie apoi in cutii de carton.
    Cand inseli , stii ce pierzi dar nu stii ce castigi .

    Doamne , da-mi intelepciunea si puterea sa fac ceea ce trebuie facut , da-mi taria sa lupt cu ceea ce trebuie schimbat , da-mi linistea sa ma impac cu ce nu poate sa fie schimbat si lumineaza-ma sa le pot deosebi .

  5. #5
    Data înscrierii
    10.12.2007
    Locație
    Romania, Bucuresti
    Posturi
    560
    Putere Rep
    8

    Implicit afine in zahar

    Se aleg afine mai mari , se curata de corpurile straine , se apala in mai multe ape apoi se lasa in strecuratoare sa se scurga . Se asaza in borcane presarand fiecare strat cu zahar ( 1 kg afine , 1 kg zahar ) . Dupa 10 zile , cand zaharul s-a dizolvat se aduga afine proaspete si zahar pana ce se umplu borcanele , deasupra stratul de zahar fiin mai gros . Se inchid borcanele , si se pastreaza la rece .
    Cand inseli , stii ce pierzi dar nu stii ce castigi .

    Doamne , da-mi intelepciunea si puterea sa fac ceea ce trebuie facut , da-mi taria sa lupt cu ceea ce trebuie schimbat , da-mi linistea sa ma impac cu ce nu poate sa fie schimbat si lumineaza-ma sa le pot deosebi .

Subiecte similare

  1. fructe glasate
    De don_mario001 în forumul Retete Culinare Romanesti si Internationale
    Răspunsuri: 0
    Ultimul post: 16.06.2009, 09:01

Permisiuni postare

  • Nu poți posta subiecte noi
  • Nu poți răspunde la subiecte
  • Nu poți adăuga atașamente
  • Nu poți edita posturile proprii
  •