Follow RomanianPortal on Twitter       
Results 1 to 9 of 9

Thread: Casatorie in Romania cu cetatean american

 1. #1
  Join Date
  May 2010
  Posts
  3
  Rep Power
  0

  Default Casatorie in Romania cu cetatean american

  Buna, sunt noua aici, am urmarit postarile asemanatoare dar totusi nu am gasit cazul meu. Va rog mult daca imi puteti da un raspuns in aceasta problema:
  Eu si iubitul meu, cetatea american, am hotarat sa ne casatorim si sa ramanem in Romania. El inca este in America, o sa revina luna viitoare.
  Intrebarea mea este: daca nu doresc sa emigrez in America ci el e cel care va ramane aici, e nevoie de un interviu la ambasada? Am intrat pe site-ul primariei unde vrem sa oficializam cununia civila, am inteles cam de ce avem nevoie, nu inteles un singur lucru.
  Are nevoie de "Dovada eliberata ori autentificata de la misiunea diplomatica sau oficiul consular acreditat in Romania, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala (pentru cetatenii tarilor ce nu sunt membre UE)" nu inteleg exact despre ce conditii e vorba, si daca e neaparata nevoie sa batem un drum pana in capitala, eu find la 6 ore distanta de Bucuresti, sau aceasta dovata o poate obtine si in America? Si daca e nevoie de un interviu la ambasada
  Va mutumesc anticipat!

 2. #2
  Join Date
  Aug 2009
  Posts
  809
  Rep Power
  12

  Default

  Banuiesc ca se cere o hirtie de la ambasada USA ca el nu e in momentul asta casatorit acolo. Daca de asta e vorba (adica hirtia aia), din cite stiu nu e valabila adusa de acolo, tre sa fie de la ambasada USA din Ro.
  Last edited by encore; 05-27-2010 at 05:22 AM.

 3. #3
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Chicago & Constanta
  Posts
  11,377
  Rep Power
  10

  Default Casatoria cu cetatean strain pe teritoriul Romaniei

  Acte necesare:
  - certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata
  - actul care atesta ca cetateanul strain un e casatorit sau a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, original, copie si traducere legalizata
  - dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv
  - daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania)
  - in cazul in care ambii soti sunt cetateni straini sau cu domiciliul in strainatate va fi necesar sa se faca dovada sederii in municipiul in care se va solicita efectuarea casatoriei in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.
  De retinut:
  - De la depunerea actelor si pâna la înregistrarea oficiala a casatoriei termenul este de 10-14 zile (inclusiv data expirarii certificatului prenuptial).
  - Casatoria se încheie de catre ofiterul de stare civila la sediul primariei sectorului, orasului sau comunei în a carei raza administrativ-teritoriala îsi are resedinta unul dintre viitorii soti.
  - La oficierea casatoriei este obligatorie prezenta a doi martori, cu actele de identitate.
  - Actele se depun la Serviciul de Stare Civila în timpul programului cu publicul.
  - Eliberarea actului se face in ziua oficierii casatoriei.

  P.S. Aceste informatii sunt cu caracter informativ si nu reprezinta sfaturi legale.

 4. #4
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  NY
  Posts
  101
  Rep Power
  7

  Default

  Prima intrebare nu e foarte clara. Cetatenii americani nu au nevoie de viza pentru a intra in Romania pentru o sedere de pana la 90 zile intr-un interval de 6 luni. Daca doreste sa ramana peste acest termen, trebuie sa solicite prelungirea dreptului de sedere/rezidenta permanenta la oficiul pentru imigrari din localitatea in care locuiti.
  In legatura cu hartia de la ambasada SUA, cred ca este vorba de certificate of celibacy.
  Bafta!
  Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.

 5. #5
  Join Date
  May 2010
  Posts
  7
  Rep Power
  0

  Smile Casatorie

  Eu m-am casatorit anul asta in Martie in Romania cu un cetatean american. Pentru casatorie iti trebuie:
  Legal documents :
  * birth certificates (the foreign citizen’s birth certificate must be apostiled in his country, translated and legalized in Romania) Deci el isi aduce certificatul de nastere, versiune "lunga" cu apostila si il dai la un traducator autorizat care apoi iti legalizeaza versiunea in Romana.
  * identity cards (the foreign citizen passport)
  * the proof (liberated by the Embassy or consulate of the foreign citizen’s country from Romania or the proof of celibate liberated by the competent city hall (only for the countries that Romania has treaties signed with) Asta, da trebuie intr-adevar si costa 30 $... Tre sa-si faca programare la Ambasada pt a o obtine. Sotul meu a avut noroc, el trebuia sa vina la mine si si-a stabilit sa stea in BUC doar o zi... In final a reusit sa negocieze sa primeasca fara programare, dar se poate sa nu prinzi pe cineva in toane bune si planurile sa-ti fie date peste cap.
  * prenuptial medical certificate, liberated by the family doctor of the Romanian citizen Noi am avut ceva probleme, au incercat sa ne fraiereasca ca el sa plateasca mai mult pt a ii emite certificatul (desi analizele ni le-am facut impreuna si am platit aceeasi suma) Oricum nu m-am lasat induplecata. L-am aparat pe sotiorul meu cu dintii ca o leoaica!! M-am certat cu vreo 2 doctori si 2 asistente...
  * file type marriage (marriage declaration)
  * stamp fee of 4 ron
  * copies of the identity cards of two witnesses who will be present at the marriage
  NOTA: Pe langa toate astea am mai dat o declaratie comuna la notar ca vrem sa ne casatorim, blabla! Cei de la Primarie ne-au zis exact cand am adus dosarul cu toate documentele... Perfect, a trebuit sa mergem la notar, notarul a chemat traducator desi si eu puteam traduce 2-3 fraze de pe o declaratie standard.
  HOPE IT HELPS. CASA DE PIATRA!!!!!!!! (sau mai bine DE OTEL) hehe
  Last edited by Aidualc; 05-28-2010 at 04:18 PM. Reason: :)

 6. #6
  Join Date
  May 2010
  Posts
  3
  Rep Power
  0

  Default

  Revin cu vesti, disperare si o intrebare. Asteptam actele din state cu apostila ca sa avem surpriza ca posta le-a pierdut... A trebuit sa le trimitem din nou, mult timp pierdut..povestea pe scurt este ca au ajuns ieri, astazi am depus dosarul la primarie si cununia civila are loc in data de 9 septembrie...problema e ca in 10 septembrie expira termenul in care viitorul meu sot poate sta in tara, termenul legal de 90 de zile acumulate in decurs de 6 luni. Intrebarea mea este daca are dreptul sa stea legal din momentul in care avem certificatul de casatorie sau numai dupa ce rezolvam la imigrari cu permisul de sedere?.... noi vrem sa locuim aici. Daca cerficatul de casatorie nu e suficient....a doua zi dupa ce ne casatorim el ar trebui sa se intoarca inapoi... Sper din tot sufletul sa nu se intample asta

 7. #7
  Join Date
  May 2007
  Location
  dairyland
  Posts
  3,262
  Rep Power
  26

  Default

  viitorul tău soţ poate solicita prelungirea dreptului de şedere în România, conform OUG 194/02.12.2002, în baza certificatului de căsătorie.
  a doua zi după obţinerea certificatului vă prezentaţi la IJP al judeţului de domiciliu (sau IGP după caz) cu următoarele acte:

  a. cerere;
  b. documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;
  c. documentul de identitate al cetateanului roman, original si copie;
  d. certificatul de casatorie eliberat de autoritatile romane original si copie (in cazul in care casatoria s-a incheiat in strainatate, certificatul va fi transcris la Oficiile de Stare Civila din Romania);
  e. declaratie scrisa din care sa rezulte ca strainul nu mai are incheiata o alta casatorie;
  f. dovada detinerii legale a spatiului de locuit la adresa la care declara ca are resedinta pe teritoriul Romaniei in original si copie;
  g. dovada asigurarii sociale de sanatate;
  h. adeverinta medicala;
  i. taxe.
  problema voastră este că cererea se depune cu cel puţin 30 de zile înaintea expirării dreptului curent de şedere ...

  http://ori.mai.gov.ro/
  Mitocanul s-a născut jignit.
  Şi o floare îl poate jigni.

  Ion Luca Caragiale (1852-1912)
  Frumoasă ţară avem! Păcat că e locuită.
  *** colectiv, Academia Caţavencu

 8. #8
  Join Date
  Apr 2010
  Location
  FL
  Posts
  10
  Rep Power
  0

  Thumbs up

  Quote Originally Posted by aramis_13 View Post
  viitorul tău soţ poate solicita prelungirea dreptului de şedere în România, conform OUG 194/02.12.2002, în baza certificatului de căsătorie.
  a doua zi după obţinerea certificatului vă prezentaţi la IJP al judeţului de domiciliu (sau IGP după caz) cu următoarele acte:

  problema voastră este că cererea se depune cu cel puţin 30 de zile înaintea expirării dreptului curent de şedere ...

  http://ori.mai.gov.ro/
  Aramis are dreptate, acestea sunt actele ce iti trebuie.Eu m-am casatorit cu sotul meu ( US citizen) in Ro, unde el ''sarise'' cu vreo 3 ani termenul de 90 de zile.Am mers la Autoritatile ptr straini de la Politia Judeteana de aici, unde pe langa toate actele depuse, am platit si o amenda aferenta sederii lui de 3 ani fara nici un tip de viza.Cam maricica suma, dar cred ca in cazul tau va fi f putin, daca ti se va cere sa platesti amenda.Multa bafta.

 9. #9
  Join Date
  May 2010
  Posts
  3
  Rep Power
  0

  Default

  Am revenit...casatorita . Cele 90 de zile expirau in 11 septembrie, am reusit sa ne casatorim pe 9 septembrie, iar a doua zi in 10 am depus actele la imigrari....pe ultima suta de metri. A fost un stres ingrozitor ca nu stiam daca reusim cu totul, acum sunt fericita ca imi am sotul langa mine, si asteptam vizita celor de la imigrari din cate am inteles apoi permisul de sedere. Va multumesc tuturor pt sfaturi si urari

Similar Threads

 1. Casatorie cu cetatean american in Romania,de la a-z
  By NicoletaAndJohn in forum Vize imigrare, vize vizitator-Statele Unite/SUA/America
  Replies: 11
  Last Post: 08-12-2009, 04:13 AM
 2. casatorie cu cetatean american
  By zath in forum Vize imigrare, vize vizitator-Statele Unite/SUA/America
  Replies: 95
  Last Post: 06-17-2008, 12:09 AM
 3. casatorie cu cetatean american???
  By septimiu in forum Vize imigrare, vize vizitator-Statele Unite/SUA/America
  Replies: 3
  Last Post: 08-29-2006, 05:05 AM
 4. casatorie cu un cetatean american
  By ITALIANU in forum Vize imigrare, vize vizitator-Statele Unite/SUA/America
  Replies: 30
  Last Post: 08-27-2006, 07:01 PM
 5. Casatorie in SUA cu cetatean american
  By viky in forum Vize imigrare, vize vizitator-Statele Unite/SUA/America
  Replies: 19
  Last Post: 10-05-2005, 12:12 AM

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •