PDA

View Full Version : putina gramatica

Pages : 1 [2]

fifi
11-22-2007, 02:23 PM
"valabile"( smileys/smiley36.gif) sunt ambele denumiri dar corect este "cratima". liniuta de unire e incorect si empiric (popular) spus, de despartire nici nu se pune problema, vlad e un tip tare glumet, pacat ca nu au sesizat macar seniorii acestui forum pana acum smileys/smiley1.gif

kirk, asteptam de la tine sa vadce parere ai de postarile mele anterioare, referitoare la greselile lui keyframe14 si andreipavel?

inca una, cica ar fi corect in romaneste "posturi" si nu "postari" asa cum cred eu...

POST<SUP>3</SUP>, posturi, s.n. 1. Interdictie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credinciosilor de catre biserica

fifi
11-22-2007, 02:44 PM
"si-o sa cam dorm bine" este foarte corect, sunt cuvinte care se rostesc impreuna dar delimitate prin cratima, imita exprimarea orala, familiala,preferata pentru delectare si buna dispozitie pe forumuri si chat uri, in locul exprimarii academice, la fel casi-n urmatoarele cazuri:

*de te-as prinde, ce ti-as face...(daca te voi prinde ce iti voi face) *vreau sa-ti trimit un pm dar ma cam strang chilotii... (vreau sa iti trimit un pm dar ma tine dunga)
*de asta s-ai tu parte (sa ai)
*ce-o fii maine, bun sa fie... (ce va fii)
*nu e bine s-o iei (sau, daca mi-o iei)in nume de rau (sa o iei
*ia-mi-o (usurel dar) in cel mai serios mod smileys/smiley36.gif

mai continuati si voi lista, va rog, nu puteti sti cui va prinde vreodata bine... smileys/smiley2.gif

11-22-2007, 02:55 PM
fifi, n-am zis nimic pentru ca erau prea evidente. Vreodata se scrie intr-un cuvant (sau legat, cum iti mai place tie sa zici). Iar cu posturile, mai avem aproape o luna. Pana atunci zicem postari. Am vazut ca ai schitat un zambet la termenul meu "valabile". Am si eu un pic de simt al umorului.

fifi
11-22-2007, 03:08 PM
fifi... Am vazut ca ai schitat un zambet la termenul meu "valabile". Am si eu un pic de simt al umorului.

fugi de-aci, si unde-l tii noaptea ca vin si ti-l fur smileys/smiley36.gif

12-09-2007, 05:02 PM
Intr-o analiza sintactica, distingem cinci feluri de parti de propozitie: subiect, predicat, atribut, complement si element predicativ suplimentar. Ce parte de propozitie credeti ca este cuvantul "Ioane" in propozitia:"Ioane, adu-mi un pahar cu apa"?

lordul
12-09-2007, 06:28 PM
Din cite imi amintesc , forma de scriere si exprimare corecta a verbului " a fi " :

" Fii " bun si du-te la scoala ( verbul este la imperativ prezent) - se scrie cu doi "i" si se pronunta tot cu doi "i"

"Ce vafi miine , vom vedea ..." ( se scrie cu un singur "i" , se pronunta tot un singur "i"

Am observat ca sint destule persoane care fac aceasta greseala . De asemenea , si in urarea : iti doresc numai bine" ( forma corecta) in loc de " i-ti "

fifi
12-10-2007, 11:56 AM
Intr-o analiza sintactica, distingem cinci feluri de parti de propozitie: subiect, predicat, atribut, complement si element predicativ suplimentar. Ce parte de propozitie credeti ca este cuvantul "Ioane" in propozitia:"Ioane, adu-mi un pahar cu apa" ?

da, kirk dar mai sunt si cuvinte care nu au functie sintactica, repede si pe fuga imi vin in minte conjunctiile, cuvintele de legatura... In propozitia ta, substantivul propriu "Ioane" care este in vocativ, nu are functie sintactica.

fifi
12-10-2007, 12:18 PM
Lordule, ma bucura, dar ma si surprinde prezenta si participarea ta pe acest topic. De acord cu ce ai spus tu mai sus in legatura cu conjugarile verbului "a fi" la diverse moduri si timpuri, s-a mai discutat si pe aici si prin alte parti despre asta, poate vei avea rabdare sa citesti, pun pariu ca nu-ti va aduce nici un rau smileys/smiley1.gif

ai dreptate si cu faptul ca "iti", pronume personal (sau posesiv, nu sunt sigura smileys/smiley36.gif), persoana a II-a, singular, forma neaccentuata nu se scrie niciodata despartit prin cratima. Si asa e se fac frecvent astfel de greseli pe forum, la fel si cu scrierea lui "ati" sau "a-ti", "veti" pe care la fel am vazut ca-l scriu despartit si care la fel nu se desparte niciodata prin cratima, si cu mai multe dar deh, nimeni nu le poate stii pe toate, Dumnezeu nu poate pune toate virtutile intr-un singur om.

te contrazic totusi in legatura cu pronuntarea, la "a fi", in pronuntie nu se distinge, adica se pronunta la fel si cand e cu un "i" si cand e cu doi, la fel ca si alte verbe care se termina in "i", a sti... si probabil de acolo ni se trag toate necazurile de exprimare in scris, pt ca o regula generala cat de cat e ca lb romana e o limba fonetica(adica se pronunta/ citeste asa cum se scrie), dar se pare ca nu-n toate cazurile. Una dintre exceptii este acest verb a fi care si mie imi da atat de cap, dar si grupurile de litere, ce, ci, ge, gi, che, chi.

prezenta unui "i" in plus se poate distinge in pronuntie in cazuri ca:

ochi- ochii, copii- copiii, membri-membrii, fii-fiii, toate substantive, unde "i" ul in plus este articol hotarat.

12-10-2007, 03:05 PM
fifi, stai jos, nota zece!

Lordul, e bine ca ai reluat ideea.

lordul
12-10-2007, 04:50 PM
"Lordul, e bine ca ai reluat ideea" (Kirk)

Merci ! Imi place sa va urmaresc topicul , insa intervin mai rar , in masura cunostintelor mele ( sint cam"varza" in analiza gramaticala . Sint capabil sa identific ce anume reprezinta fiecare cuvint intr-o fraza , insa daca ma luati la despicat firul in patru ...:) , nu cred ca sint capabil sa indic ce fel de adjectiv sau pronume este ...smileys/smiley2.gif) .

Raven
12-10-2007, 11:01 PM
"Nicio" sau "nici o"?

"Niciun" sau "nici un"?

Actualmente, adica dupa "reforma" comunista de-acum aproape 60 de ani, regula este ca "nici" si "o", respectiv "un" sunt luate drept cuvinte separate.

Totusi "nici o" si "nici un" s-au pronuntat intotdeauna legat, indiferent ca se vorbestela viteza a V-a sau I.

Din moment ce limba romana e o limba fonetica,de sa folosim pe "nici o"/"nici un" in loc de "nicio"/"niciun"? C-asa vrea Graur si poporu' rus?

ramos
12-11-2007, 02:05 AM
C-asa vrea Graur si poporu' rus?

Daca au fost in stare graurii sa imprastie ulii si corbii (aluzie vruta) autohtoni, la ce te astepti?

12-11-2007, 02:53 PM
Nu ma intrebati de ce, dar stiu sigur ca se scrie separat: nici un/nici o.

Este interesant de observat:

Nici este un adverb: Nici el, nici ea n-a fost acolo. (adverb de negatie). Dar poate fi si conjunctie: Nu caut vorbe pe ales,/ Nici stiu cum as incepe. (Eminescu)

Impreuna cu unul/una, este pronume: Nici unul nu vrea sa raspunda. (Pronume negativ)

Impreuna cu un/oeste adjectiv: Nu sevede niciun nor. (adjectiv pronominal negativ}

Raven
12-11-2007, 11:39 PM
Exista si cuvinte compuse.

"Intotdeauna" "bineinteles" ca se scrie/scriu impreunat.

"Nicio"/"niciun" si"pentruca" intra la aceeasi categorie.

lara_iulia
12-12-2007, 04:56 AM
Nu ma intrebati de ce, dar stiu sigur ca se scrie separat: nici un/nici o.

Si eu tot asa stiu ca se scrie separat. Doar de-o vreme incoace au inceput sa scrie impreuna dar nu toti respecta exact, asa cum nu respecta nici scrierea cu [b]

Raven
12-12-2007, 05:24 AM
Ntz-ntz, de parca istoria se scrie de la tov. Graur incoace.

Sunt interesat in analiza lui "pentruca", "nicun", nicio". Sunt cuvinte compuse, asa erau inainte de reforma reperista si se pronunta legat. Din moment de limba romana e limba fonetica, care sunt argumentele pt. a se scrie despartit?

"Intr-adevar" nu se pune pt. ca acolo lipseste un "e": "intreadevar" este termenul original (si vechi in acelasi timp), liniuta de unire arata lipsa acelui "e".

Mai ai? &lt;wink&gt;

lara_iulia
12-12-2007, 07:40 AM
Iar la intr-adins? ce litera lipseste?

Raven
12-13-2007, 06:00 AM
La fel ca la "intr-adevar".

"Inadins" de ce nu se scrie despartit ("in adins")?

Nu sunt mirat, de la gramatica ceapista nu ma astept decat la inconsecventa in cel mai bun caz.

fifi
12-13-2007, 12:10 PM
Raven, desi te respect foarte mult ca forumist, nu stiu unde vrei sa ajungi cu aceasta inversunare cu tenta politica fata de putinele notiuni de gramatica a limbii romane pe care le stim si noi.
Euhabar nu am desprecum a fost inainte de "tov Graur" si sincer nici parintii mei, bunicii nu prea stiau multa carte asa ca mi se pare absurd sa incerci sa educi cateva generatii de romani in legatura cu ceva ce a fost acum "100 de ani", ceva la care nici nu au acces, cand ei, generatiile actuale nu stiu si nici nu vor, din comoditate,sa invete macar ceea ce este valabil corect in prezent.
Unde sa gasim noi concretizate acele informatii de gramatica din trecut ca sa putem face noi judecata a ce e bun si ce nu?! Tu unde le-ai gasit, unde le gasesti si unde le pastrezi aceste informatii?! De ce nu argumentezi cu ele in loc sa contrazici si iar sa contrazici?
Eu cred ca gramatica limbii romane este, asa cum spun multi, foarte complicata, la fel ca mai toate limbile latine, tu o numesti "inconsecventa si ceapista" si daca este inconsecventa poate este cumva de la faptul ca s-a format din amestecul mai multor limbi, precum si poporul roman din amestecul mai multor popoare/ civilizatii?!
Daca nu esti de acord cu notiunile declarate gramatical corecte in prezent, te-as intreba eu, Raven, pe tine, cam pe la ce an ai opri tu dezvoltarea, evolutiasi modificarea limbii romane ca sa fie corect vorbit si scris romaneste pentru tine?
Zau ca nu te inteleg, daca am fi pe vreun website de lingvistica, de istorie a limbii si literaturii romane ti-as mai intelege inversunarea dar asa, aici, unde suntem unul mai mediocru ca altul, dar avem bunavointa sa mai invatam si noi, tu nu faci decat sa ne zapacesti complet.

p.s. parca erai si impotriva revenirii la scrierii cu "

fifi
12-13-2007, 12:33 PM
...si stai ca am uitat faptul ca ai facut lumea varza luandu-te de afirmatia ca limba romana este o limba fonetica:

FON

12-13-2007, 01:40 PM
fifi, sunt de acord cu punctul tau de vedere. Situ nu l-ai certat pe Raven, ci i-ai atras frumos atentia asupra unor lucruri pe care e bine sa le stie. Cu totii avem nevoie sa fim corectati uneori. Si mie mi-a zis sorin odata ca nu se zice femenin ci feminin. Dar hai sa-ti zic alta chestie. Vad ca ziaristii nostri scriu "niciun" si "nicio" intr-un cuvant. Si lara_iulia spune ca in ultima vreme a inceput sa se scrie asa. Nu mai incape indoiala ca s-au dat directive de sus in acest sens (nu HCM). Cred ca e cazul sa incepem si noi pe forum sa scriem asa, ce zici?

fifi
12-13-2007, 02:27 PM
daca tot imi ceri parerea, kirk, apai mi-o cam dau: parerea mea e ca multi ziaristi nu prea "stie sa vorbeste romaneste". Daca lara_iulia zice c-a-nceput sa se scrie "niciun", "nicio" intr-un cuvant, eu o cred, dar cam trebuie sa stiu unde anume a inceput sa se scrie asa, daca e oficial sau nu caci e o diferenta daca a scrie pe chat uri, forumuri, in josul paginilor unor articole din ziare sau oficial, in scoli, institutii...

deci, a inceput sa se scrie "asa" unde? smileys/smiley1.gif

Raven
12-13-2007, 10:41 PM
Euhabar nu am desprecum a fost inainte de "tov Graur" si sincer nici parintii mei, bunicii nu prea stiau multa carte asa ca mi se pare absurd sa incerci sa educi cateva generatii de romani in legatura cu ceva ce a fost acum "100 de ani", ceva la care nici nu au acces, cand ei, generatiile actuale nu stiu si nici nu vor, din comoditate,sa invete macar ceea ce este valabil corect in prezent.

1. Care "cateva generatii"? Ia informeaza-te tu cum scria Rebreanu si pe urma apuca-te de generalizari. In prezent e "valabil" si "corect" ce s-a stabilit prin "reforma" rusofona de-acum 50 si ceva de ani. S-a revenit pe ici pe colo ca de' prea era evident ca gramatica era politically correct conform directivelor.

2.Rebreanu n-a scris"acum 100 de ani" ci mult mai recent. Nici Goga.Nici multi altii de la varful culturii romane.

3. Ca generatiile actuale sunt interesate mai mult de Nintendo wii e f. adevarat, da' noi nu vorbim desprepusti teribilisti aici, cel putin nu eu.

Unde sa gasim noi concretizate acele informatii de gramatica din trecut ca sa putem face noi judecata a ce e bun si ce nu?! Tu unde le-ai gasit, unde le gasesti si unde le pastrezi aceste informatii?!

Cand esti interesat de ceva gasesti, de ex. prin anticariate. Eu de ex. am Gramatica Limbii Romane aparutainainte de regimul de democratie populara, e adevarat ca n-am luat-o din anticariate, am avut-o in casa.

Eu cred ca gramatica limbii romane este, asa cum spun multi, foarte complicata, la fel ca mai toate limbile latine, tu o numesti "inconsecventa si ceapista" si daca este inconsecventa poate este cumva de la faptul ca s-a format din amestecul mai multor limbi, precum si poporul roman din amestecul mai multor popoare/ civilizatii?!

Gramatica lb. romane ecomplexa, iar in ziua de azi este si bulibasita pe deasupra. Anumite inconsecvente exista cam peste tot, diferenta fiind ca in cazul lb. romane o mare parte au fost introduse artificial, la comanda politica.

Daca nu esti de acord cu notiunile declarate gramatical corecte in prezent, te-as intreba eu, Raven, pe tine, cam pe la ce an ai opri tu dezvoltarea, evolutiasi modificarea limbii romane ca sa fie corect vorbit si scris romaneste pentru tine?

La 1947 iarna ianuarie sau decembrie, indiferent de luna.

Zau ca nu te inteleg, daca am fi pe vreun website de lingvistica, de istorie a limbii si literaturii romane ti-as mai intelege inversunarea dar asa, aici, unde suntem unul mai mediocru ca altul, dar avem bunavointa sa mai invatam si noi, tu nu faci decat sa ne zapacesti complet.

Vorbesti la plural ca aristocratii regimului burghezo-mosieresc. De ceesti indragostita degramatica proletara atunci? Ntz-ntz ce ti-e si cu dragostea asta, e oarba.

[QUOTE=fifi]p.s. parca erai si impotriva revenirii la scrierii cu "

12-13-2007, 11:01 PM
Cind o persoana intra pe un forum,unde toti sintem egali si nu ne scrie in frunte ce cultura avem si cit sintem de dispusi s-o etalam,trebuie sa accepte unele greseli gramaticale,vazind ca sint unii dintre noi care traiesc de multi ani in strainatate si sintem obligati sa ne confruntam cu probleme unei limbi straine,in primul rind.Atunci cind cineva se considera perfect,nu vad ce nevoie are sa se confrunte cu altii.Vrea sa stea in oglinda,sa-si spuna"Doamne,ce destept si bun sint!"Sau "Azi am mai jignit pe cineva,sint intr-adevar un altruist."

Raven
12-13-2007, 11:24 PM
Personal, nu ma supara in mod deosebit greselile gramaticale facute in scris pe forumuri.

Problema cea mai mare e cand incearca sa ti se impuna de sus niste reguli c-asa scrie in dexuri. Si cand vezi cum sta treaba cu dexurile alea, pe ce baze sunt scrise, atunci vezi si problema.

fifi
12-14-2007, 12:52 PM
elliane, nu stiu de ce ai postat cele mai sus pe acest topic, nu stiu la cine te-ai referit ca ar fi sarit pe cineva cu gura de cum a intrat cineva pe forum pt greselile de gramatica, cazurile despre care vorbesti tu sunt disparate sau cu oarece talc pe care tu, poate nu ai avut rabdare sa-l intelegi.

"putina gramatica" este unul dintre putinele topicele la care eu tin foarte mult si nu cred ca a existat pe aici vreo rautate sau vreo luare in deradere. Hai sa lasam barfele si durerile (orgoliile) personale deoparte pe acest topic asa cum a fost si pana acum. Daca tot ai poposit pe aici, iti recomand pagina 2 a acestui topic, unde am incercat sa explic folosirea noii scrieri (revenirea de fapt la vechea scriere) cu

12-14-2007, 01:46 PM
Si eu tot asa stiu ca se scrie separat. Doar de-o vreme incoace au inceput sa scrie impreuna

lara, am aprecia dacaai venicu ceva detalii. Unde si cine au inceput sa scrie impreuna? Si cum am putea afla daca s-a stabilit asta in mod oficial? Eu, intr-adevar, in ultimele saptamani si chiar luni am vazut in ziare ca sunt scrise intr-un cuvant - "niciun/nicio" . Dartu, fiind in Romania, poti afla mai usor daca s-a stabilit astain mod oficial.

fifi
12-14-2007, 01:49 PM
Raven, eu m-am adresat tie cu oarece respect, tu mie cu "tanti", dar nu-i bai, asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu tine in mare parte din cele ce ai spus. Te contrazic, totusi, in legatura cu cateva aspecte:

1. nu am "vise" cu tine, a fost doar o greseala a mea, recunosc pentru ca tineam in minte impotrivirea ta pentru "sunt" din pagina 6. Eu mereu am asociat inlocuirea lui "sint" cu "sunt" si revenirea la scrierea cu cu

fl%rin
12-14-2007, 02:16 PM
2. pe mine "ma deranjeaza" greselile de gramatica facute pe forumuri si sti de ce? pentru ca lipsa de cultura a populatiei este moartea spirituala a unei natiuni. O natiune inculta este usor de manipulat si in cazul natiunii noastre, istoria recenta confirma spusele mele.

Subscriu. In plus, faptul de a persista in greseala atunci cand cineva iti atrage atentia asupra acelei greseli mi se pare o dovada de lene intelectuala. Un singur lucru ma zgandare, si nu o lua ca pe un atac, o ironie sau altceva. Atunci cand ai spus "...si sti de ce?", ar fi trebuit sa mai pui un "i" la verbul "a sti". Cel putin asa stiu eu ca este corect. Gresesc? Am facut remarca asta pentru ca am observat ca te straduiesti sa vorbesti corect ( ca si mine ), si, extinzand comaparatia, m-am gandit ca nu o sa te superi, asa cum nici eu nu ma supar atunci cand ma corecteaza cineva.

fifi
12-14-2007, 02:28 PM
florin10, nu gresesti cu nimic, in contexul respectiv trebuiau doi "i" dar asa cum am spus de atatea ori, aceste verbe "a fi", "a sti" si alte verbe terminate in "i" au fost si sunt cosmarul vietii mele smileys/smiley36.gif

de suparat, nu m-am suparat eu nici alta data pe tine, florin10 smileys/smiley2.gifnici atat aici si acum.

fl%rin
12-14-2007, 03:21 PM
fifi, ma bucur ca nu mi-ai luat-o in nume de rau. Cat despre cosmarul tau, e bine ca nu ai folosit si timpul viitor, pentru ca o sa le razbesti pana la urma. Si eu am probleme destul de des cu pluralul sau genul anumitor cuvinte, cazuri in care dau repede fuga la DEX on-line ( bine ca exista ).

Raven
12-15-2007, 07:09 AM
[QUOTE=fifi]Raven, eu m-am adresat tie cu oarece respect, tu mie cu "tanti", dar nu-i bai, asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu tine in mare parte din cele ce ai spus. Te contrazic, totusi, in legatura cu cateva aspecte:

1. nu am "vise" cu tine, a fost doar o greseala a mea, recunosc pentru ca tineam in minte impotrivirea ta pentru "sunt" din pagina 6. Eu mereu am asociat inlocuirea lui "sint" cu "sunt" si revenirea la scrierea cu cu

lara_iulia
12-15-2007, 07:55 AM
Din 2005 s-a revenit la scrierea intr-un cuvant a pronumelor negative compuse

Raven
12-15-2007, 08:02 AM
De ce sa fie simplu cand se poate complicat?!
De ce sa fie clar cand se poate bulibasit?!

Maglavaisu' e f. iubit.

Greu sa se revina fara echivoc la Gramatica Limbii Romane dinainte de Graur si poporu' rus, grea mai e normalitatea asta...

fifi
12-15-2007, 12:55 PM
ce a spus lara_iulia este foarte adevarat, uitati-va aici http://www.evz.ro/article.php?artid=201397

pe mine s-a ridicat parul realizand ca, de fapt, traiesc pe sub pamant smileys/smiley19.gif, uitati-va bine de cand s-a introdus si din ce data e articolul.

dar aveti dreptate voi, de data asta eu am o scuza ca fiind aici am fost atat de lenesa si de ignoranta ca sa citesc macar ziarele romanesti in fiecare zi, asa cum ar avea datoria orice roman plecat din tara, sunt foarte suparata insa pe forumistii de acasa care au stiut despre asta si nu au suflat un cuvant si la noi smileys/smiley7.gif

uita-te Raven si ia aminte o data cu bucuria pe care ti-a adus-o Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic, (ce tot vorbesc eu acilea e un DOOM smileys/smiley11.gif), a venit si restul potopului.... smileys/smiley11.gifsmileys/smiley11.gifsmileys/smiley11.gif

dupa noua "regulamentare" au mai fost si cateva...

Cuvinte nou introduse

&gt; a accesa
&gt; adidas (pantof)
&gt; agreement
&gt; aviar
&gt; banner
&gt; babysitter (pl. babysittere)
&gt; background (pl. backgrounduri)
&gt; bermuda
&gt; bip
&gt; boschetar
&gt; deflui
&gt; euroatlantic
&gt; hotline
&gt; macho
&gt; link
&gt; fitness
&gt; nelegal
&gt; dixieland
&gt; a dili
&gt; hacker

Raven
12-16-2007, 02:08 AM
"a accesa" nu mi se pare nenatural, doar "acces" e suficient de romanesc.

Pluralurile alea sunt penibile. Restul trebuie luate pe rand. De ex. "link", "euroatlantic" sau "hacker" sunt in regula daca sunt luate ca neologisme.

"a dili", "macho", "bermuda" (ca substantiv comun) sau "adidas" (tot ca substantiv comun") sunt absurde. Astea nu exista decat in jargon.

Acuma, daca vorbim de DEX, atunci e discutabil daca absurditatile alea trebuie sau nu sa fie prezente si</span> in DEX. Unii zica ca domne', se folosesc frecvent in viata de zi cu zi, eu zic ca locul lor nu e atat in DEX, cat in alt tip de dictionar. But again, cu prea multe tipuri de dictionare devine confuza lumea. E un catch-22.

ramos
12-16-2007, 05:02 AM
Proiectul esperanto a esuat lamentabil. Natiunile n-au vrut sa renunte de buna voie la unul din atributele definitorii, limba. Cu concursul academiilor "nationale" limbile popoarelor vor fi pocite din interior, ajungandu-se la mult dorita limba universala. Parere de conspirationist.

fifi
12-20-2007, 02:18 PM

fifi
12-20-2007, 02:35 PM
Raven, pluralurile penibile nou

Raven
12-21-2007, 09:44 AM
Mda, mancam "ciresi" cu scoarta de pe trunchi cu tot.
Si "visini", tot cu scoarta.
Si "caisi".

Inteleg ca la "piersici" poate ca nu merge "piersice", dar asta nu-i motiv de uniformizare si introducere de confuzii in exprimare - v. "ciresi" &amp; co.

fifi
12-23-2007, 07:07 PM
cica facura bani bunishori cu noul DEX, deci, Raven trebuia sa bage si ei ceva schimbari pe acolo, fie ca sa aibe motive de imbogatire, fie ca sa avem si noi ce roade... vad

12-31-2007, 01:29 PM
Sa mai scriem ceva pe ultima suta de metri a lui 2007.

Cum ziceti: fu? sau fuse? - perfectul simplu pers. a 3-a sing. a verbului "a fi": Cum fu prajitura? sau Cum fuse prajitura?

lara_iulia
01-04-2008, 06:53 AM
Eu zic ca amandoua variantele cand se folosescla pers. a III-a sg..

Daca ne luam dupa cum apare la conjugari, cea mentionataeste fuse.

01-04-2008, 08:16 AM
Cum ziceti: fu? sau fuse? - perfectul simplu pers. a 3-a sing. a verbului "a fi": Cum fu prajitura? sau Cum fuse prajitura?

Mie imi suna a regionalism,fu,fuse.Cred c-ar fi corect:"Cum a fost..."Admit ca nu sint "experta"si actualizarile nu ma privesc.Limba romana este cea pe care am invatat-o eu si ramin la ea cu placere si nostalgie.

01-04-2008, 07:23 PM
Suna a oltenism. Dar acum, fara gluma. Timpul trecut are patru aspecte sau nuante: imperfectul, perfectul simplu, perfectul compus si mai mult ca perfectul. Toate acestea sunt forme literare (corecte), si deci nu regionalisme. De exemplu, verbul a canta, trecut prin cele patru aspecte, va fi: cantam, cantai, am cantat, cantasem. Forma fu/fuse, de care vorbeam eu mai sus, este perfectul simplu, iar forma a fost este perfectul compus. Nici eu nu sunt chiar sigur, dar banuiesc ca forma fuse este corecta, adica literara, in timp ce forma fu se accepta, dar numaiin vorbirea familiara.

Deci, cum fu la revelion? Va distrarati bine?

fifi
01-05-2008, 02:47 AM
da, este perfectul simplu, corect din punct de vedere gramatical dar folosit cam exclusiv

01-05-2008, 03:39 AM
Si Dumnezeu zise sa fie tărie si fu_tărie. smileys/smiley36.gif
Fifi,fifi,nastrusnico,o gasisi bine asa cu taria.

Raven
01-22-2008, 05:53 AM
http://metroblog.uv.ro/pizzaria.jpg

Romana?
Italiana?
None of the above?

01-22-2008, 09:51 AM
Raven,vad numai partea scrisa:Romana?italiana?...de aceea nu pot sa-ti raspund.

Raven
01-22-2008, 11:06 PM
Cand am postat se vedea poza - acum nu se mai vede. Am reinserat-o si pare OK.

Daca dispare iar, vezi aici: http://metroblog.uv.ro/pizzaria.jpg. Nu-i facuta de mine, dar am vazut si eu asa ceva "pe viu".</span> (http://metroblog.uv.ro/pizzaria.jpg)

sorin
01-23-2008, 12:53 AM
Raven, instructiunile de postare poze sunt aici (http://www.romanian-portal.com/forum/forum_posts.asp?TID=989&amp;PN=1)si e si singura metoda acceptata. Pozele postate prin"drag and drop" (posibil cate una sa se vada) vor fi sterse fara avertisment, pentru ca incarca inutil serverul, asa ca-ti sugerez sa-ti editezi unele poze postate. smileys/smiley2.gif

fl%rin
01-25-2008, 12:27 AM
E clar... Trebuie facut un dictionar special pentru unii romani din America.

Am vazut azi aici, pe forum, folosindu-se cuvantul "sa translatez" smileys/smiley118.gif. Impreuna cu "a paintui", "maile" ( mile ), "libre" ( pounds - in romaneste este livre ), "rooful" - toate acestea nu sunt de pe forum, dar le-am auzit la romanii de pe aici - si multe altele, ar constitui un mini-dictionar de limba engleza romanizata sau romana trendy. Si am mai observat ca cei care folosesc asemenea exprimari vorbesc de fapt o engleza de balta, de abia leaga cateva cuvinte in engleza. Care o fi explicatia?

sorin
01-25-2008, 04:26 AM
Hmm, daca ai sti de cand ma lupt cu unii cu rogleza

GNChicago
01-26-2008, 03:58 PM
Sinonim auzit astazi la o petrecere:

Sperma de tigan = Esenta de Rom

Raven
01-29-2008, 10:41 AM
Jurnalistica romana de azi.

http://i201.photobucket.com/albums/aa101/R-a-v-e-n-s/Various/Gramatica.jpg

02-04-2008, 03:40 PM
Raven, femeile munceste, iar barbatii le poarta in inima. Mi-au placut si poantele lui sorin. Stiam eu ca romanul face haz din orice, dar nu mi-am inchipuit ca si din gramatica. Mai ramane sa faca si din matematica. Maine-poimaine auzim despre bancul cu ecuatia de gradul doi. fifi, ne place, nu ne place, trebuie sa incepem si noi sa zicem "niciun" intr-un cuvant. La fel si "nicio", "niciunul" si "niciuna". Bine a intuit Raven ca asa se va zice.Nu prea inteleg eu de ce au bagat in vocabularul limbii romane "show" si "slow". Erau altele care si-ar fi gasit mai multa justificare, cum ar fi substantivul"topic". Exista in Dex cuvantul "topic", ca adjectiv pe langa substantivul "topica", dar acela nu are legatura cu "topic"-ul nostru (substantiv)de pe forum, cu sensul de tema, subiect. Este, pur si simplu, o coincidenta de forma... Eh, gramaticii se pun rar de acord in chestiuni litigioase. (Grammatici certant - cum spune Horatiu in "Ars poetica").

Raven
02-05-2008, 09:59 AM
Maine-poimaine auzim despre bancul cu ecuatia de gradul doi.
Pai e unul cu o ecuatie (cu paranteze si-o necunoscuta), da' e "semi"-pornografic.

GreenLa
02-11-2008, 05:54 PM
I love this page. Pardon! E vorba de gramatica limbii romane, asa ca s-ar cuveni sa scriu romaneste!

NU am reusit sa citesc toate cele 16 pagini, dar am cateva observatii de facut:

1)Dialectul vs graiul (vad ca inca mai folosesc lb engleza, dar partea buna e ca multe cuvinteau intrat in dictionarul limbii romane drept neologismesi stiti cu totii ce inseamna "vs") . Asadar,in Romania aven GRAUIRI, adica diferente lingvisticespecifice zonelor istorice Banat, Ardeal, Muntenia, Moldova etc. Aceste diferente sunt caracterizate de pronuntiacuvintelor limbii romane, pronuntie care prezinta particularitatile zonelor respective. Alteori, e vorba deregionalisme, cuvinte cu acelasi sens, dar folosite in doar in zone diferite. Si asa mai departe!

Dialectul este "alta mancare de peste" ...Ptr mai multe detalii, vezi Iorgu Iordan ... hahaha, just joking, ca doar nu ati plecat cu biblioteca de la filologie dupa voi! Ptr ceilalti, incercati google.

2) Avem: rezervare (rom) [la hotel], dar rezervatie (rom) naturala.

Scuze, dar am dat peste aceste "perle" si instinctele mele lingvistice au urlat si am postat! ;-)

Salutari!

PS: Exista cumva pe site si "Pagina Latina" sau "Gramatica limbii engleze"?... Mi-ar placea sa imi mai dau cu parerea dar si sa citesc depre parerile voastre....Multumesc!

02-12-2008, 03:25 AM
Bun venit, GreenLa! Era nevoie de intarituri. Topicurile cu Latina sau cu Gramatica limbii engleze nu sunt. Le poti deschide tu. Si, apropo! Noi folosim des aici pe forum cuvantul "topic" (tema, subiect). Cum suna pentru tine mai corect pluralul acestui substantiv? De curiozitate intreb.

GreenLa
02-13-2008, 02:39 PM
Hello! Bine v-am gasit!Hahaha, stii ce imi vine in minte?! .. In nici un caz pluralul nu e "topicururi"...Asa... glumeam. As avea 2 obiectii: in primul rand nu as folosi ceea ce "imi suna mie bine", ci asmerge direct la autoritatiile in domeniu, savad ce zic ele, si anume dictionarele.

Referitor la pluralul nostru, imi amintesc ca am citit undeva urmatoarele: -uri este sufixul de plural si arata diversitatea si in plus este mai desfolosit ptr a forma pluralul in cazul cuvintelor recent intrate in limba romana....

NU am un dictionar al limbii romane in USA cu mine, iar DEX-ul online nu listeaza decat un alt sens. Nu ar fi exclus ca ambele variante sa fie acceptate, topice si topicuri. Daca cineva mai e pasionat de etimologie in zilele noastre (eu m-as inscrie pe lista, dar de unde timp)... poate nu ar fi rau sa se urmareasca evolutia cuv. in engleza si sensurile folosite. Si atunci nu ar fi exclus sa constatam ca ar trbui sa folosim "topice"....

Ehhh! Mie imi place "topice"...

GreenLa

PS: exista vreo modalitate de primi vreun email / vreo notificare atunci cand cineva raspunde la ceea ce am postat eu... Am tendinta sa pierd firul...smileys/smiley36.gif

sorin
02-13-2008, 04:18 PM
PS: exista vreo modalitate de primi vreun email / vreo notificare atunci cand cineva raspunde la ceea ce am postat eu... Am tendinta sa pierd firul...smileys/smiley36.gif

Yahoo-ul face pe desteptul si nu trimite astfel de notificari, probabil ca le considera spam. Daca ai alta adresa (gmail, etc.) incearca sa ti-o schimbi pe cea de Yahoo si vezi ce se intampla. Daca nu, nu-ti ramane decat sa faci click pe "active topics" de fiecare data cand intri pe forum.

GNChicago
02-13-2008, 05:13 PM
topic , topici

topica, topice

As putea spune ca l-am sunat pe......, m-a injurat ca era prea devreme pentru el, dar pina la urma si-a facut mila si mi-a spus.... just jocking......dar sunt in stare sa sun......

02-15-2008, 04:58 PM
GreenLa, care e raspunsul tau la prima postare de pe acest topic (pag. 1.)?

GreenLa
02-15-2008, 05:20 PM
Kirk, explicatia ta cu elementul predicativ suplimentarsta in picioare.

04-04-2008, 05:19 PM
Pe unul din topicuri (topice), mai exact, pe cel cu viata pe un peron am scris: "Cuvinte, idei care indeamna la reflexii". Ce credeti, trebuia "reflectii" in loc de "reflexii"?

angeline
04-04-2008, 10:25 PM
smileys/smiley1.gif...smileys/smiley32.gif imi place intrebarea ta si am sa urmaresc eventuale raspunsuri din curiozitate de a-mi verifica intuitia si varianta propie

ps</span> este o provocare si ador provocarile

04-05-2008, 02:22 AM
Pe unul din topicuri (topice), mai exact, pe cel cu viata pe un peron am scris: "Cuvinte, idei care indeamna la reflexii". Ce credeti, trebuia "reflectii" in loc de "reflexii"? Nu am cautat inca niciunde,dar cred ca sint doua verbe cu total alt inteles."Reflect"asupra unei actiuni sau situatii."Reflexul" soarelui intr-o apa.Cred ca in fraza de mai sus ai folosit in mod gresit"reflexii".Am sa ma "documentez".

Raven
04-05-2008, 04:56 AM
Pe unul din topicuri (topice), mai exact, pe cel cu viata pe un peron am scris: "Cuvinte, idei care indeamna la reflexii". Ce credeti, trebuia "reflectii" in loc de "reflexii"?
Trebuia "reflectii". Termenul "reflexii" in contextul respectiv n-are sens sau mai bine zis nu e relevant. (Desi asta nu tine de gramatica.)

DiaCarmen
04-07-2008, 07:42 AM

Buna Kirk,

Eu asopta pentru"reflectii", sensul prim al acestui cuvant fiind cel de cugetare, desi iata, potrivit DEX-ului, cele doua sunt sinonime:

[B]REFL

04-07-2008, 01:38 PM
Exact, DiaCarmen. Asta am vrut sa zic si eu, ca Dex-ul le da ca sinonime. Eupersonal sunt foarte nedumerit de ce le da ca sinonime. In dictionarele mai vechi nu era asa. Cred ca trebuia sa lase reflexia reflexie si reflectia reflectie, pentru ca au sensuri cu totul diferite.

Raven
04-08-2008, 12:08 AM
Asta am vrut sa zic si eu, ca Dex-ul le da ca sinonime. Eupersonal sunt foarte nedumerit de ce le da ca sinonime. In dictionarele mai vechi nu era asa. Cred ca trebuia sa lase reflexia reflexie si reflectia reflectie, pentru ca au sensuri cu totul diferite.
Nu le da ca sinonime, le da ca posibile sinonime - adica sinonime in functie de context din moment ce sunt doua sensuri acolo, adica este un SAU nu un SI (sinonimul 1 sau 2, nu sinonimul 1 si 2). Deci trebuie vazut in context. Cred ca in contextul din propozitia ta de-acolo ar fi fost corect "reflectii".

DiaCarmen
04-09-2008, 08:01 AM
Cu toate astea, se pare ca exista o relatie sinonimica intre cei doi termeni. Sinonimie partiala, evident.

Adevarul e ca nu le-as fi considerat sinonime daca nu as fi gasit definitiile din DEX.

Iata, in franceza, exista doar termenul reflexion:

http://francois.gannaz.free.fr/Littre/xmlittre.php?requete=r (http://francois.gannaz.free.fr/Littre/xmlittre.php?requete=reflexi&#111;n) eflexion

dictionar Littre

[b]1

lara_iulia
04-11-2008, 07:34 AM
Poate daca foloseai termenul de reflex ca si subst. neutru, atunci la plural ar fi fost reflexe, iar la forma de figurat, ar fi avut intelesul dorit de tine, adica cea de reflectare a unei stari sufletesti. smileys/smiley2.gif

fifi
04-23-2008, 12:28 AM
doua cuvinte care difera doar printr-o litera dar al caror sens este cu totul diferit si de obicei se confunda:

[b]FAMILI

kiddy
04-23-2008, 04:25 AM
fifi, am remarcat si eu postul respectiv. Eleganta maniera de-a atrage atentia.
Pe moment, am fost tentat sa-l "trag de maneca" pe autor, dar m-am abtinut. E baiat bun totusi.http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley2.gif

Dar la tine nu ma abtin, chiar daca si tu esti fata buna,ca sa-ti atrag atentia la i-uri.Meteahna veche,pare-mi-se cati-ai facut o data mea culpa, dar eu mai astept.smileys/smiley17.gif

fifi
04-23-2008, 01:45 PM
aici te-ai inselat, kiddy, in privinta mea, nu a vrut sa fie nici un fel de atragere a atentiei. Pe acest topic nu se rade de greselile altora, ci doar se invata. Am postat doar informativ,pt ca totmi-am adus aminteca si cu mine si-a batut ceva capul tovarasa pana sa ma faca sa invat diferenta,caci ca eu tot invers le spuneam.

cu i-urile, n-am ce face, nu vor deloc sa fie prietene cu mine, si in consecinta, alta varianta mai buna decat sa le evit, nu am.

Bineinteles ca ma mai ciocnesc de ele, mai ales cand ma grabesc dar, pana la urma urmei maamagescsi eu cu gandul ca nu-i un pacat asa de mare.

nu m-ar supara, deloc si chiar mi-ar prinde bine daca tu sau altii, pe unde vedetica fac greseli, sa le aduci aici si sa le discutam.

05-14-2008, 12:41 PM
Ne mai aventuram pe terenul analizelor gramaticale? De ce nu? Cred ca regulamentul permite.

Cum ati analiza d.p.v. sintactic fraza: "A luat in considerare tot ceea ce era mai important"?

idontknow
05-16-2008, 03:53 AM
Incerc eu, desi nu sunt foarte sigura, nu am mai avut treaba cu analize sintactice din clasa a 8-a, cand a trebuit sa dau examenul de capacitate. Kirk, astept corecturi.

"A luat in considerare" este PP, iar "tot ceea ce era mai important" este CD(completiva directa). In prima propozitie subiectul este inclus(in terminatia verbului auxiliar "a avea"), predicatul este "a luat in considerare"(locutiune verbala), iar in a doua propozitie subiectul este "ceea ce", predicatul este "era important"(predicat nominal), adverbul de intarire "mai" nu are functie sintactica, iar "tot"(adjectiv pronominal nehotarat d.p.v. morfologic)are functie de atribut adjectival.

05-16-2008, 03:21 PM
idontknow, am uitat sa spun ca ma refer numai la analiza frazei, nu si la analiza fiecarei propozitii in parte. Oricum, fiindca tot ai facut-o, mi-a placut sa urmaresc; si suna bine. Ai observat si locutiunea verbala, si predicatul nominal, si, ma rog, mai toate. In ceea ce priveste analiza frazei, imi pare rau, dar mai vii si la toamna. Glumesc, evident. Este de apreciat ca ai incercat. Pronumele nehotarat "tot" nu trebuie luat impreuna cu pronumele relativ "ceea ce", pentru ca nu formeaza cu acesta locutiuni sau structuri compuse de introducere, ci ramane element regent al subordonatei care urmeaza. Deci, propozitia principala este "A luat in considerare tot", iar propozitia"ceea ce era mai important"este atributiva.

idontknow
05-17-2008, 10:32 AM
Pronumele nehotarat "tot" nu trebuie luat impreuna cu pronumele relativ "ceea ce", pentru ca nu formeaza cu acesta locutiuni sau structuri compuse de introducere, ci ramane element regent al subordonatei care urmeaza. Deci, propozitia principala este "A luat in considerare tot", iar propozitia"ceea ce era mai important"este atributiva.

Fir'ar, si ma gandisem si la varianta astasmileys/smiley4.gif...promit ca tin minte pe alta datasmileys/smiley17.gif...

Mai vino si cu alte exercitii.

Raven
05-17-2008, 10:37 AM
Idontknow</span>, pana vine Kirk </span>cu ceva, poti sa-ti dau eu o tema pt. acasa?

idontknow
05-18-2008, 01:12 AM
smileys/smiley4.gifPoti, Raven.

Raven
05-18-2008, 05:02 AM
OK.

Tema pt. acasa in doua puncte.

Sunt corecte urmatoarele propozitii/fraze?

1. Tocmai cand iesea pe usa a realizat ca si-a uitat cheile pe masa.

2. Marea majoritate prefera zilele insorite in locul celor mohorate.

idontknow
05-19-2008, 09:56 AM
In prima propozitie nu vad nici o greseala, iar in a 2-a exista pleonasmul "marea majoritate"(majoritatea oricum este mare), adica trebuia sa fie doar "majoritatea".

Raven
05-19-2008, 11:26 AM
Amandoua sunt gresite.

Prima e gresita din cauza ca nu poti "realiza" decat ceva concret. Prin a-ti da seama ca ai uitat ceva nu ai realizat nimic.
Corect era asa:
"Tocmai cand iesea pe usa si-a dat seama ca...".

A doua e gresita din cauza pe care ai zis-o: pleonasm.

05-23-2008, 06:25 PM
Cum credeti ca este corect: "Nu te supara, nu ai dreptate." sau "Nu te supara. Nu ai dreptate."?

Si cum ati analiza d.p.v. sintactic fraza (nu propozitiile): "Orice-as spune eu, tot ca el face."?

fifi
05-23-2008, 10:31 PM
Amandoua sunt gresite.

Prima e gresita din cauza ca nu poti "realiza" decat ceva concret. Prin a-ti da seama ca ai uitat ceva nu ai realizat nimic.
Corect era asa:
"Tocmai cand iesea pe usa si-a dat seama ca..."...

maestre Raven, in caz ca nu-mi dai iar cu gramatica comunista a lui Graur in cap, "a realiza" mai are intelesul si de a-ti da seama de ceva, a reusi sa intelegi, cauza pentrucare si prima fraza este perfect corecta.

fifi
05-23-2008, 10:43 PM
Cum credeti ca este corect: "Nu te supara, nu ai dreptate." sau "Nu te supara. Nu ai dreptate."?...

"Nu te supara, (dar) nu ai dreptate." este o fraza si este corecta, cand te adresezi aceleiasi persoane, in acelasi context.

"Nu te supara." si "Nu ai dreptate." sunt doua propozitii separate prin punct si daca vrei sa le adresezi aceleiasi persoane, in acelasi context, convorbirea pare intrerupta, sacadata. Scrisul are menirea sa redea cat mai clar exprimarea orala, ori daca spui cuiva aceste doua propoztii una dupa alta si faci pauza la punct, se va crede ca eziti, ca nu crezi 100% ceea ce spui, ori ca... esti balbait smileys/smiley36.gif

Raven
05-24-2008, 01:04 AM
maestre Raven, in caz ca nu-mi dai iar cu gramatica comunista a lui Graur in cap, "a realiza" mai are intelesul si de a-ti da seama de ceva, a reusi sa intelegi, cauza pentrucare si prima fraza este perfect corecta.
Asta e ca si cum ai zice ca gay inseamna homosexual/lesbiana.

"Homosexual" e un termen inventat, "sodomit" e termenul original. "Gay" are intelesul schimbat voit de aia cu termenii inventati ca sa iasa teoria cu mardi gras.

Si nu, asta nu se numeste imbogatirea limbii, nici evolutia ei. Se numeste balareala.

But again si termenul de "democratie populara" a fost inventat.

Alta &gt; cum se pronunta corect: profesor/profesoara cu accentul pe prima silaba sau pe ultima silaba?

fifi
05-24-2008, 01:11 AM
voiam sa plec tocmai mi s-a terminat pauza de lunch smileys/smiley36.gifdar ca intotdeauna, Raven,ma faci sa rad, desi nu-s de acord cu tine si nu voi fi niciodata, acum trebuie sa "fac" un compromis si sa spun ca e cum ai zis tu o "balareala" cu o singura mica inversare de silabe smileys/smiley36.gif"la...la" curata.

Alta &gt; se spune corect "prefesor" cu accentul pe unde-o fi... smileys/smiley36.gif

idontknow
05-24-2008, 03:36 AM
Hei, pana la urma cum ramane cu verbul "a realiza"?

Si cum ati analiza d.p.v. sintactic fraza (nu propozitiile): "Orice-as spune eu, tot ca el face."?

Prima propozitie e circumstantiala concesiva, iar a doua e principala.

Alta &gt; cum se pronunta corect: profesor/profesoara cu accentul pe prima silaba sau pe ultima silaba?

Pai, profesor vine din limba franceza, deci ar trebui sa pronuntam cu accentul pe ultima silaba(desi majoritatea-inclusiv eu-pronuntam cu accentul pe a doua silaba).

Raven
05-24-2008, 03:52 AM
"Alta &gt; cum se pronunta corect: profesor/profesoara cu accentul pe prima silaba sau pe ultima silaba?"
(Raven)

Pai, profesor vine din limba franceza, deci ar trebui sa pronuntam cu accentul pe ultima silaba(desi majoritatea-inclusiv eu-pronuntam cu accentul pe a doua silaba).

Da. Nici pe prima, nici pe a doua silaba. Pe ultima.

05-24-2008, 07:10 AM
De acord cu "concesiva"lui idontknow. fifi, suna bine si pentru mine comentariul pe care l-ai facut referitor la "Nu te supara ...". Si cred ca ai dreptate si cu "a realiza"-ul lui Raven.

Dar, hai sa mai lucram putin cu analiza sintactica a frazei. Uite o fraza: "Secretul linistii personale e sa stii cum, unde si cand sa-ti bagi picioarele".

fifi
05-24-2008, 02:10 PM
Secretul linistii personale e= propozitie principala
sa stii = predicativa
cum, unde si cand sa-ti introduci picioarele = completiva directa (cred smileys/smiley1.gif)

idontknow, in problema cu "a realiza" e cum am spus eu la inceput, Raven nu stie nimic smileys/smiley17.gifma asteptam la teme mai grele din partea lui, dar hei, ce vb eu aici, la matematica, de ex.sunt paralela si nu numai, la "concesiva lui idontknow" am tacut ca bubi pt ca nu mai am habar de asa ceva... smileys/smiley5.gif

Raven
05-24-2008, 02:22 PM
idontknow, in problema cu "a realiza" e cum am spus eu la inceput, Raven nu stie nimic smileys/smiley17.gifma asteptam la teme mai grele din partea lui, dar hei, ce vb eu aici, la matematica, de ex.sunt paralela si nu numai, la "concesiva lui idontknow" am tacut ca bubi pt ca nu mai am habar de asa ceva... smileys/smiley5.gif
Convigeti-l pe Serban Cioculescu. Tu si Kirk ca Idontknow e minora sau asa zicea ea &lt;wink&gt;.

05-25-2008, 10:02 AM
fifi, eu as merge pe urmatoarea varianta:

Secretul linistii personale e / sa stii / cum / unde / si/ cand sa-ti bagi picioarele. /

Adica, o principala, o predicativa si trei completive directe; "cum" si "unde" fiind si elepropozitii, in care predicatul verbal este subinteles.

fifi
05-25-2008, 04:34 PM
m-ai prins, kirk, smart head, ai dreptate. smileys/smiley1.gif

05-26-2008, 04:02 AM
Am si eu o intrebare:

In cazul in care nu oferiti meditatii, iar copii d-voastra nu dau examene in lb romana la ce va foloseste sa stiti carepropozitie e subiectiva, predicativa sau concesiva?

Personal am fost de nota 10 la gramatica dar nu vad care ar maifii beneficiul meu sa stiu asta acuma.

Fifi citesc acuma o carte "easy way to quit smoking" ...sansele sa te lasi de fumat citind aceasta carte sunt foarte mari. Daca nu o are la biblio ti-o imprumut daca vrei smileys/smiley2.gif

idontknow
05-26-2008, 05:05 AM
Am si eu o intrebare:

In cazul in care nu oferiti meditatii, iar copii d-voastra nu dau examene in lb romana la ce va foloseste sa stiti carepropozitie e subiectiva, predicativa sau concesiva?

Mai sunt si altii, de exemplueu dau bac-ul peste 2 ani si e in avantajul meu sa ma "antrenez"smileys/smiley17.gif.

fifi
05-26-2008, 09:53 AM
dapai nu ziceai ca esti la mate-info, idontknow? eu stiam ca din moment ce nu esti la profil uman, in liceu nu se mai studiaza gramatica iar la bac nici atat sa seceara gramatica, numai Literatura limbii romane. smileys/smiley92.gif

oare sa aiba dreptate Raven sa se indoiasca? smileys/smiley36.gifam glumit si oricum, pt mine nu conteaza.

05-27-2008, 03:27 AM
Eu am fost la uman si nu am avut gramatica deloc.

La bac mi-a picat sa comentez "operele" lui Liviu Rebreanu si ceva Bacovia smileys/smiley4.gif

idontknow
05-27-2008, 08:14 AM
dapai nu ziceai ca esti la mate-info, idontknow? eu stiam ca din moment ce nu esti la profil uman, in liceu nu se mai studiaza gramatica iar la bac nici atat sa seceara gramatica, numai Literatura limbii romane. http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley92.gif

oare sa aiba dreptate Raven sa se indoiasca? http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley36.gifam glumit si oricum, pt mine nu conteaza.

Nu cred ca nu o sa mai avem gramatica...adica, profa noastra nu ne-a spus asa ceva. Sau cel putin nu stiam eu, desi, intr-adevar, pana acum am facut doar literatura si foarte putina gramatica (adica am mai facut niste analize de fraze anul asta). Si in legatura cu mate-info, pai tocmai din cauza asta ar trebui sa ne dea mai multa gramatica decat literatura, adica si gramatica este un fel de matematica, pe cand la literatura trebuie sa stii sa te exprimi foarte bine si sa cunosti si subiectul calumea(sau ca lumea?smileys/smiley36.gif) ca sa poti lua o nota mare. Indoielile mi se par neintemeiate.:|

Raven
05-27-2008, 08:23 AM
Donsoara Idontknow</span>, se pare ca sunteti minora si vizitati saituri din astea unde mai ie si golani si femei trecute prin viata, se mai spune lucrurilor asa, ahm, pe nume cum s-ar zice v. semnatura de la Fifi</span>.

Ntz-ntz.

Parintii tai stie? &lt;smile&gt;

PS: Mai glumim si noi.

idontknow
05-27-2008, 01:05 PM
smileys/smiley36.gif
Donsoara Idontknow, se pare ca sunteti minora si vizitati saituri din astea unde mai ie si golani si femei trecute prin viata, se mai spune lucrurilor asa, ahm, pe nume cum s-ar zice v. semnatura de la Fifi.

Ntz-ntz.

Parintii tai stie? &lt;smile&gt;

PS: Mai glumim si noi.

Imi plac oamenii cu simtul umorului, dar cu cat Fifi stia ca la la bac nu se mai cere gramatica, daca nu eram intr-a X-a(acusi a XI-asmileys/smiley17.gif), cu atat mai mult ar fi trebuit sa stiu si eu asta. Bine, oricum trebuia sa stiu, chiar am s-o intreb pe profa, daca e adevarat inseamna ca imi dovedesc din nou cat de ametita sunt si pe ce planeta traiescsmileys/smiley36.gif.

P.S. Nu ma deranjeaza semnatura lu' Fifi, sunt familiarizata cu astfel de expresii care-si au locul si-n vocabularul meu...tz tz tz...se strica tineretul din ziua de azi...smileys/smiley36.gif

05-27-2008, 02:18 PM
la ce va foloseste sa stiti carepropozitie e subiectiva, predicativa sau concesiva?

Te inteleg, angie. Sunt convins ca mai sunt si altii care isi pun intrebari asemanatoare.La ce ne foloseste sa stim calimita din x la puterea x, cand x tinde spre infinit, este 1?La ce ne foloseste sa stim ca iazul de foc este explicat la Apoc. 12: 8 ca fiind moartea a doua? La ce ne trebuie sa tot auzim ca 'avem fix ce meritam' ? Si la ce ne trebuie o gramada de topicuri de genul 'Loc de dat cu capul' ? Si, la urma urmei, la ce bun activitatea asta pe un spatiu virtual, din moment ce exista viata reala, care este cu mult mai ... reala? Eu zic ia-le asa cum sunt.Zi in sinea ta 'mare e gradina lui Dumnezeu' si da-le pace.

ramos
05-29-2008, 07:00 PM
la romani instinctul primeaza mai repede

da, melina, si io-s roman, si la mine instinctul primeaza primul. S-o analizeze (gramatical) cine-o vrea.

idontknow
05-29-2008, 10:16 PM
La ce ne foloseste sa stim calimita din x la puterea x, cand x tinde spre infinit, este 1?La ce ne foloseste sa stim ca iazul de foc este explicat la Apoc. 12: 8 ca fiind moartea a doua? La ce ne trebuie sa tot auzim ca 'avem fix ce meritam' ? Si la ce ne trebuie o gramada de topicuri de genul 'Loc de dat cu capul' ? Si, la urma urmei, la ce bun activitatea asta pe un spatiu virtual, din moment ce exista viata reala, care este cu mult mai ... reala? Eu zic ia-le asa cum sunt.Zi in sinea ta 'mare e gradina lui Dumnezeu' si da-le pace.

Ca bine-ai graitsmileys/smiley36.gif.

Raven
05-30-2008, 08:18 PM
Kirk</span>, iart-o si tu de data asta pe Angie14</span>. S-a grabit, se-ntampla, da-i un 5 minus si trece-o clasa.

fifi in loc de Fifi.
kirk in loc de Kirk.
idontknow in loc de Idontknow.

Cum era regula aia cu litera mare la inceputul numelor proprii?

Ntz-ntz.

Iese fix de-un 4 la toti trei.

fifi
05-31-2008, 02:39 AM
eh, si tu Raven, acum... smileys/smiley1.gifeu chiar am insistat de cateva ori sa mi se scrie numele de forum cu litera mica, pt ca sunt comuna, sa ma pot numara...

pt idontknow dar nu numai, 3 ore de limba romana pe saptamana, in care elevii trebuiesc pregatiti sa treaca examenul de bacalaureat care are subiect unic, nationalsi poate fi ales asta:

Proba scrisa de limba si literatura rom

ramos
05-31-2008, 06:31 AM
Kirk, iart-o si tu de data asta pe Angie14

...zise Raven, intransigentul

fifi in loc de Fifi.
kirk in loc de Kirk.
idontknow in loc de Idontknow.
Cum era regula aia cu litera mare la inceputul numelor proprii?

Mai intai, ca pseudonimele nu sunt nume proprii. Sunt create tocmai pt a ascunde o identitate. Ori, daca-i pe asa, nici nu merita scrise cu majuscula, un fel deautoflagelare pt pacatul minciunii. Dar, deh, literar/gramatical, tu ai dreptate, nota 10.

Raven
05-31-2008, 07:42 AM
eu chiar am insistat de cateva ori sa mi se scrie numele de forum cu litera mica, pt ca sunt comuna, sa ma pot numara...
Asta te obliga s-arati pe inca una ca tine, identica peste tot.

Daca nu poti, atunci semneaza de primirea 4-ului ala si data viitoare vino pregatita (fa si-o recapitulare).

Ramos</span>, privit in ansamblu Angie14</span> merita 5-ul ala cu minus in fatza.

Daca ea nu merita sa treaca, de Pata ce zici, cam ce nota merita? Zero barat? (Pata e domnu' elita intelectuala care indemna cu vanjozitate lumea sa voteze pe Iliescu, parintii lui stie? - sigur ca stie ca si ei tot pe la cassa cazinoului ie, ntz-ntz, ce ti-e si cu gramatica constiintei...).

RE: pseudonimele

Exista 2xFifi, 2xKirk, 2xIdontknow, 2xRamos? Daca da, unde e nr. 2? Daca nu, atunci pseudonimele alea sunt persoane.

Sigur, poti sa-ti pui ca pseudonim puncte-puncte ("...") sau numai cifre si-atunci majusculele sunt N/A.

Pseudonimele valoreaza fix cat persoana care scrie din spatele lor.

ramos
05-31-2008, 05:40 PM
Ramos, privit in ansamblu Angie14 merita 5-ul ala cu minus in fatza.

Daca ea nu merita sa treaca, de Pata ce zici, cam ce nota merita? Cu asa treceri bruste m-ai buimacit de-a binelea. desi spui mult(e), cred ca gandesti si mai mult(e) dar n'apuci sa le asterni pe (hartie, am vrut sa zic)... sa le postezi (ce bine suna chestia cu postatul). Incerc sa deduc: Patasi indivizi asemeni lui se insinueazaperfid in subconstientul nostru pervertindu-ne toata fiinta. Altii, care ne/isi stalcesc limba pot fi tolerati. Cam asta am priceput ca vrei sa spui. N-am mai zis ce ar fi de facut cu Pata, nici idee, nici puteren-am sa fac ceva; ma surprind doaruneori ploconindu-ma in fata inteligentei...brrrr!

Pseudonimele valoreaza fix cat persoana care scrie din spatele lor.

Mda, cam fix si cinci...cu minus

Raven
05-31-2008, 07:42 PM
Incerc sa deduc: Patasi indivizi asemeni lui se insinueazaperfid in subconstientul nostru pervertindu-ne toata fiinta. Altii, care ne/isi stalcesc limba pot fi tolerati. Cam asta am priceput ca vrei sa spui. N-am mai zis ce ar fi de facut cu Pata, nici idee, nici puteren-am sa fac ceva; ma surprind doaruneori ploconindu-ma in fata inteligentei...brrrr!
Ideea era ca daca esti asa intransigent cu Angie14</span> care n-are pretentia de-a fi o elita asa cum are Pata &amp; Co (aia cu adeziunile date la foc automat), are dreptul sa fie pusa la colt dupa </span>ce serveste si Pata repetentia binemeritata.
Deocamdata vad ca nu i-ai dat nicio nota lui Pata, dar pe Angie14 </span>ai luat-o repejor in primire.

Ntz-ntz.

Deci coane, sa inteleg ca nu indraznesti, ti-e
rusine sa-i dai o nota lui Pata? Nu-i nimic, tot de 4 cu felicitari e la materia constiinta.

Retine o chestie, numai daca vrei bineinteles: Pata poarta fara sa declare halat f. scurt, mai scurt ca asistentele, spre deosebire de Angie14</span> care declara, dar nu poarta asa ceva (hint: v. un anumit topic pe forum).

"Pseudonimele valoreaza fix cat persoana care scrie din spatele lor." (Raven)

Mda, cam fix si cinci...cu minus
Da si vezi ca importanta e fraza toata, nu fiecare cuvant in parte.

Fata aia merita 5-ul cu minus in fatza. Dai-l si o sa vezi ca nu mai face, las-o corigenta si va repeta greseala. Garantat.

idontknow
06-01-2008, 02:46 AM
Fifi, subiectele alea de bac(apropo, faine cerinte)erau pentru mine, ca sa postez rezolvarea aici, sau erau doar un exemplu?

fifi
06-01-2008, 03:04 AM
aoleu, doamne fereste, sa nu te apuci sa postezi rezolvarea, vrei sa ne speriem cu totii, cat de "prafuiti" suntem? smileys/smiley36.gif

sunt pentru toti forumistii sa vada la ce cerinte s-a ajuns iar pt tine ca sa ai ce practica, caci pe aici cu noi nu stiu daca poti invata mare lucru.

idontknow
06-01-2008, 03:21 AM
aoleu, doamne fereste, sa nu te apuci sa postezi rezolvarea, vrei sa ne speriem cu totii, cat de "prafuiti" suntem? http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley36.gif

sunt pentru toti forumistii sa vada la ce cerinte s-a ajuns iar pt tine ca sa ai ce practica, caci pe aici cu noi nu stiu daca poti invata mare lucru.

Nu sunteti prafuiti deloc, e cel mai tare forum pe care am intrat vreodata. Cand spui "sa vada la ce cerinte s-a ajuns" vrei sa spui ca "pe vremea voastra" erau mai grele sau mai usoare?Oricum, stai linistita ca deja am invatat foarte multe lucruri(si spun asta in sensul bun al cuvantuluismileys/smiley1.gif).

ramos
06-01-2008, 05:35 AM
Deocamdata vad ca nu i-ai dat nicio nota lui Pata, dar pe Angie14 ai luat-o repejor in primire

Nu tintesc atat de sus si, precum am mai spus, asocierea mi se pare fortata. Putem indrepta lucrurile, fiecare pe nivelul pe care se afla. Angie14 inelege ca n-am facut-o cu rautate.

Fata aia merita 5-ul cu minus in fatza. Dai-l si o sa vezi ca nu mai face, las-o corigenta si va repeta greseala. Garantat.

Dintr-un exces de toleranta cazi si tu intr-o eroare ale caror urmari le vom suporta cu totii cat de curand. A-ti priva semenul de suportul pe care i l-ai putea da in constientizarea pacatului nu-i decat o adancire in pacat.

Raven
06-01-2008, 06:57 AM
Dintr-un exces de toleranta cazi si tu intr-o eroare ale caror urmari le vom suporta cu totii cat de curand. A-ti priva semenul de suportul pe care i l-ai putea da in constientizarea pacatului nu-i decat o adancire in pacat.
Eu sunt pt. credit - numai o data, prima data. Atata tine creditul la mine: fix o data.
Angie14 </span>e la data aia, prima.

Ce te face sa crezi ca n-a constientizat greseala?

RE: realizarea realizarii

Sa reiau intrebarea pusa lui Ramos deasupra in format absurdistanistic:

Ce te face sa crezi ca n-a realizat greseala</span>?

Bai ce de sensuri aparute asa dintr-o simpla rasucire a incheieturii. Si toate contradictorii.

Realizarili, eh?

Ntz-ntz.

Fifi</span>, Kirk</span> hai cu argumentele alea la realizatul realizarii.
Pe Idontknow</span> o las, sa n-o distrag de la pregatirea psihologica pt. bac.

06-01-2008, 07:55 AM
Nu mi-a placut scoala la nebunie dar nu am ramas niciodata corigenta smileys/smiley17.gifDaca trebuie pun mana si rascolesc. Asa ca am venit si eu cu niste "noutati" in semn de prietenie smileys/smiley102.gifHoping to get some balance into Ramo's mind smileys/smiley1.gif

"Se scriu

idontknow
06-01-2008, 12:32 PM
Da' cine e Pata?

Raven
06-01-2008, 01:17 PM
Da' cine e Pata?
Il las pe Ramos</span> sa raspunda la asta. Parca vad ca-ti face o lista bibliografica pt. bac.

Coane Ramos jos Raybanu' si prezinta-l pe Pata fetei. &lt;smile&gt;

Bai si adeziunile astea.

Partidul e-n toate
E-n cele ce sunt
Si-n cele ce maine
Vor rade de noi.

(poezie muncitoreasca usor adaptata realitatii din teren)

fifi
06-06-2008, 10:08 AM
eu cred ca politica nu are ce cauta pe acest topic, sunt destule alte topice (ca sa nu mai spun website-uri) in care sa ne exprimam nemultumirea pt curente si personalitati politice, asa ca sa revenim la gramatica noastra.

idontknow, pe timpurile mele abia se introducea notiunea de eseu si abia ca am bagat-o in seama, eu pe net am invatat ce e ala eseu.

Standardele erau mult mai scazute, judecand la nivel general. totusi a avut mare avantaj generatia mea pt ca subiectele erau diferite de la un profil la altul, ceea ce i-a facut pe multi sa treaca bac ul, acum e mai grav, caci ori de te ocupi de invatat sau de bramburit prin mall uri, la bac este acelasi barem de evaluare, de aceea am zis ca nu stiu cati din noi am lua bac ul.

am avut colegi care au terminat licee industriale sau cu profil real care la limba romana, la bac, au luat nota mai mare ca amea si mi-au ras in nas, cam genul alora "scrie si vorbeste limba romina c-am stilcit" acum.

mi s-a sugerat cum ca urmatoarea mea exprimare ar fi fost gresita:

"...elevii trebuiesc pregatiti...", ca varianta corecta ar fi "trebuie".

oare e chiar gresit in acest caz "trebuiesc"?! voi ce parere aveti? smileys/smiley92.gif

ramos
06-10-2008, 01:09 PM
...ajungi sa pozezi veveritze ca minehttp://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley36.gif

fifi este o veveritza.

Raven
06-10-2008, 02:01 PM
eu cred ca politica nu are ce cauta pe acest topic, sunt destule alte topice (ca sa nu mai spun website-uri) in care sa ne exprimam nemultumirea pt curente si personalitati politice, asa ca sa revenim la gramatica noastra.
Gramatica "noastra" de azi e politica domne. A facut-o partidu'. Si refacerea ei (suntem, nicio etc.) tot politica e, ca n-are cum sa fie altfel.
Ti-am zis ca partidu' e-n toate. E-n gramatica, e-n literatura (O. Paler anyone?), e-n politieni, e-n Casa Poporului, in BNR, pe strada, in omu' nou, peste tot.
Pardon! Am gresit un pic. Partidu' nu e-n elite. Da' elite nu mai sunt in RO, partidu' e in totul ala fara elite.

Ghici ce meserie au avut parintii lui Pata? Iti spun eu repede pe scurt: nomenclaturisti de partid, din aia care-au pus umarul la construirea gramaticii reperiste.
Daca nu ma crezi intreaba-l pe Ramos</span> - sunt convins ca-ti va raspunde corect chiar daca Pata e febletea lui.

am avut colegi care au terminat licee industriale sau cu profil real care la limba romana, la bac, au luat nota mai mare ca amea si mi-au ras in nas, cam genul alora "scrie si vorbeste limba romina c-am stilcit</font>" acum.

mi s-a sugerat cum ca urmatoarea mea exprimare ar fi fost gresita:

"...elevii trebuiesc</font> pregatiti...", ca varianta corecta ar fi "trebuie".</font>

oare e chiar gresit in acest caz "trebuiesc"?! voi ce parere aveti?

Ca sa nu zici ca-s off-topic: eu zic ca "trebuiesc" era corect acolo, ca si "trebuie" de altfel.

ramos
06-10-2008, 06:18 PM
Da' cine e Pata?
Il las pe Ramos sa raspunda la asta. Parca vad ca-ti face o lista bibliografica pt. bac.
...

fifi [...] Daca nu ma crezi intreaba-l pe Ramos - sunt convins ca-ti va raspunde corect chiar daca Pata e febletea lui.

Un exemplar de prima marime al elitei ticalosite din Romania.

angeline
06-10-2008, 07:04 PM
Dragi esperti in ale gramaticii, stiind ca gramatica iashta...smileys/smiley2.gifsmileys/smiley36.gif...stiti voi ce, am venit la o recapitulare aprofundata daca binevoiti sa ma meditati

eu le am mai putin cu gramatica si le am mai bine cu simtamintele si literatura visarii si indragostirii
cum iashta esprimat si scris corect ?

sa fi iubita</span> sau sa fii iubita</span> ?

ps</span> vreau sa stiu forma cu-adevarat corecta pentru cand imi mai scrie (spune cineva) daca sa o iau pe aia dreapta sau face misto de mine smileys/smiley2.gif
...la urma urmei, intentia conteaza smileys/smiley36.gif

kiddy
06-11-2008, 08:31 AM
sa fii !
cand pronunti, nu se "aude" un i mai lung?

06-11-2008, 11:48 AM
angeline, sa recapitulam deci."este... ce este, este... este arata... nu arata, artea ... artea...". Dar sa-l lasam pe Nica. Si eu zic tot ca kiddy, cu doi "i". Deci, sa fii iubita! Si nu ma-ndoiesc ...ca esti.

hazel
06-11-2008, 01:25 PM
Sa fii iubita e sublim. Dar si daca ai fi si daca nu ai fi iubita este oricand placut sa ti se ureze sa fii iubita.

Aceeasi regula se aplica la "sa stii" diferit de conditionalul "daca ai sti"

fifi
06-11-2008, 05:50 PM
ramos, multumesc pt corectare, din cauza ca nu am pus virgula, a reiesit ca sunt veverita, ceea ce nu e corect si este chiar o jignire,eu sunt strutz, de aici insemnatatea gramaticii.

Raven, o fi politica si-n gramatica dar cred ca nu este mai multa decat este in subconstientul tau, in gramatica este pe ici, pe colo, tu, in schimb numai la asta te gandesti... Daca iti e asa de rau si cand vezi cuvantul "gramatica", imediat iti zboara gandul la comunism, daca vrei sa faci ceva in acest sens, poti deschide un topic de genul: "Reguli de gramaticaRSR ista", si nu glumesc deloc, eu una nu stiu care au fost introduse dupa...mi-ar prinde chiar bine.

totusi acest topic se numeste "putina gramatica", auzi tu, mai Raven, mai, numai putina,si nu la un nivel asa de avansat cum promovezi tu treburile.

i-ati raspuns bine angelinei dar o corectare mica pt kiddy, nu dupa auz este stabilita regula"i" urilor astea nazbatioase, am balmajitnoi despre astea pe la inceputurile acestui topic.

hazel, asa este si nu numai la conditionalci si la forma negativa: "sa nu fi","sa nu sti", si la viitor: "vei fi", "vei sti".

Raven
06-12-2008, 12:33 AM
Topicu' e despre "putina gramatica". Daca rasfoim paginile lui vedem ca nu e deloc putina gramatica pe aici, ci e multa. But again titlul topicului e o figura de stil, deci nu-i nicio problema.

Fifi</span>, n-am obiceiul sa vorbesc cu strutii, nici cu gainile si la asta nu fac exceptii. Observi ca ma adresez tie, concluzia cred ca e clara.

Daca eu nu vorbesc cu creaturile de la zoo sau de la ferme tu de ce nu vrei sa vezi originile "dulcei" limbi romanesti made in Republica Socialista Miorita?

Cu asta e indicat sa-nceapa orice discutie despre gramatica RO: cu intrebarile ce ie ea si ce vrea?, parintii ei stie?
Sigur ca parintii ei stie si problema e ca userii ei nu stie sau nu vrea sa stie.

Intrebare: la ce e bun conditionalu' optativ (parc-a asa se numeste) daca regulile gramaticale se schimba odata cu guvernele? Nu ti se pare ca gramatica RO e pe cat de noua pe atat de rasuflata?

But again, omului nou ii trebuie o gramatica noua, ca sa se iesprime plurivalent.

Citeste-l pe Rebreanu in editiile dinainte de '50 si-ai sa intelegi diferenta - Ciuleandra e un inceput bun. Daca Rebreanu e prea realist pt. tine (visatoareo!) incearca-l pe Minulescu sau pe Bacovia tot asa in editie romaneasca originala si nu contrafacuta, desi nici ei n-au fost niste optimisti.

Se pare ca trebuie sa zic in clar, deci o zic:
LITERATURA ROMANA E CORUPTA DE ACEASTA GRAMATICA CONTRAFACUTA.

Stii unde-i "i"-ul de la preteni? Nu e la popoarili e la regulili (gramaticale).

PS: Zi repede acuma ca tu nu ti-ai luat doza de gramatica de la discursurile tovarasului.

kiddy
06-12-2008, 04:38 AM
...o corectare mica pt kiddy, nu dupa auz este stabilita regula"i" urilor astea nazbatioase,
Nu mi-am pus niciodata problema dupa ce reguli s-a stabilit asta, dar esti de acord cu ce-am spus?
Un alt exemplu elocvent, copii vs. copiii sau ani vs. anii.

hazel, asa este si nu numai la conditionalci si la forma negativa: "sa nu fi","sa nu sti", si la viitor: "vei fi", "vei sti".

Forma negativa invocata de tine aici, aduce mai degraba a subjonctiv, caz in care lipseste un i.smileys/smiley17.gifAlta posibilitate ar fi utilizareain perfectul compus, caauxiliar, si atunci e corect cu un singur i. Am luat in discutie aici numai "sa nu fi". Despre "a sti", subjonctiv prezent, pers. III singular, idem si la fel.
La viitor, sunt de acord cu tine.

P.S. Faptul ca mie nu mi-ai "bold"-it numele si celorlalti da,e doar o scapare, nu-i asa? smileys/smiley17.gif

fifi
06-13-2008, 12:16 AM
cu substantivele nu am necazuri dar sunt varza cu"sa fii, sa nu fii"sa stii, sa nu stii, trebuie sa reiau problema de la inceputurile topicului si cred ca o idee buna ar fi sa-mi fac pe un carton, cu litere de-o schioapa, formele corecte si sa ma holbez toata ziua la ele. pe scurt, fifi, nu stii nimic!

kiddy, desi te-am discriminat din greseala, merit urecheala smileys/smiley1.gif, dar totusi, cuvantul "subjonctiv" cand a mai intrat in limba romana si eu unde am fost cand s-a intamplat fericitul eveniment?! smileys/smiley5.gif

angeline
06-13-2008, 01:07 AM
...Nu mi-am pus niciodata problema...P.S. Faptul ca mie nu mi-ai "bold"-it numele si celorlalti da,e doar o scapare, nu-i asa? smileys/smiley17.gif
Niciodata nu mi-am pus problema bold</span>-itului. Daca tot a amintit kiddy </span>de ea,</span> acum ma simnt si eu "scapata" smileys/smiley36.gif
Punand ideea in stil sheakesperean, iata cum suna marea intrebare:
"a fi sau a nu fi"</span> ...bold-ita. iubita...

kiddy
06-13-2008, 03:29 AM
dar totusi, cuvantul "subjonctiv" cand a mai intrat in limba romana si eu unde am fost cand s-a intamplat fericitul eveniment?! http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley5.gif
Of, ma tem ca n-am sa-ti pot spune data exacta, dar cu aproximatie cred ca in acelasi timp cu restul cuvintelor din limba lui Voltaire. http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley1.gif
Cred ca la scoala am studiat problema sub numele de conjunctiv, mea culpa, dar e valabil si subjonctiv. Zic eu...http://www.romanian-portal.com/forum/smileys/smiley75.gif

fifi
06-14-2008, 04:37 AM
da, e valabil, exista in limba romana, nu am zis ca nu, insa conjunctiv il stiam si eu, separat de franceza...la o cautare, arata ca primul dex in care este pomenit acest cuvant "subjonctiv" in limba romana dateaza prin 1998, cand eu se pare ca eram cam ocupata sa aduc pe lume un sufletel, sufletel care m-a facut ca vreo doi ani sa nu mai stiu nici de mine, d-apoi de gramatici...

de fapt de ce mi-a sarit tandara e ca am o matusa, profa de franceza, cam ticnita si copil fiind(prin clasa a VI-a), daca ii ceream ajutorul la teme in limba romana, tot subjonctiv ii spunea la conjunctiv, pana la urma ajung sa cred si eu ca si Raven, ca numai ticniti pot "imbunatati" limba romana.

06-14-2008, 06:20 PM
Citesc topicul acesta de gramatica, mai incerc sa invat cate ceva...si totusi, as avea un sfat, nu s-ar putea da exemple concrete in anumite situatii, in loc sa se invoce ...nu stiu ce regula sau ce timp gramatical?

Spre exemplu, s-a vorbit mai sus de &lt;&lt;"sa nu fi"&gt;&gt;, &lt;&lt;"sa nu sti"&gt;&gt;, &lt;&lt;conjunctiv&gt;&gt;, &lt;&lt;subjonctiv&gt;&gt;. Eu va admir sincer pentru ca mai tineti minte toate astea, dar lasand teoria un pic de-o parte si trecand la practica, eu stiu asa:

"sa nu fi" se scrie cu un "i" in situatia :"sa nu fi intrecut masura", da? si cu doi de "i" in cazul:"sa nu fii obraznic, te rog!" Si nu stiu ce timpuri am folosit, c-am uitat de ele, dar stiu ca-i corect, pana aici, da?

"sa nu stii" insa, m-am gandit si razgandit si eu nu mi-l pot da exemplu decat cu doi de "i" , adica "sa nu stii gramatica", sau sa n-o mai tii minte, ca mine!;) Ma lamureste si pe mine cineva, in ce situatie, s-ar putea scrie "sa nu stii" cu un singur "i"? Multumesc anticipat!

angeline
06-14-2008, 10:05 PM
Ceea ce stii </span>tu suflet</span> este perfect, faptul ca nu dai definitia stiintifica DE CE</span>,</span></span> </span>nu inseamna ca nu ai sti</span>smileys/smiley2.gif si asta este important. Ai invatat odata, ai prins si stii sa aplici</span> scrisul in limba romana se pare, chiar corect.

fificutz</span>, tu spui ca regulili de gramatica nu sunt facute dupa ureche. OK, perfect de-acord. Dar sa auzi ca trebuie scris intr-un fel, si sa ciontesti cuvantul vizibil fara macar sa iti pui intrebarea daca este corect sau, fara a reciti si verifica, mi se pare superficialitate.
In cazul "iiii</span>...ii</span>..i</span>"-urilor se aude clar (asta in cazurile persoanelor dotate cu ureche muzicala, intamplator nu in cazurile mai nefericite, afone)
A nu sti</span>, nu este un capat de lume. A nu sti si, a nu studia este mai grav smileys/smiley2.gif
Tu suflet</span>, le stii</span>. smileys/smiley1.gif
<br style="font-weight: bold; color: rgb(51, 153, 204);">ps</span> rog ingaduinta din partea prof. daca am gresit, doar sunt la meditatii smileys/smiley36.gif

kiddy
06-15-2008, 08:02 AM
Citesc topicul acesta de gramatica, mai incerc sa invat cate ceva...si totusi, as avea un sfat, nu s-ar putea da exemple concrete in anumite situatii, in loc sa se invoce ...nu stiu ce regula sau ce timp gramatical?

Eu unul gasesc util sa ai ceva notiuni de gramatica, mai ales cand ai de-a face cu limba straina.

Ma lamureste si pe mine cineva, in ce situatie, s-ar putea scrie "sa nu stii" cu un singur "i"? Multumesc anticipat!
In nici una.

sorin
06-15-2008, 08:28 AM
Ma lamureste si pe mine cineva, in ce situatie, s-ar putea scrie "sa nu stii" cu un singur "i"? Multumesc anticipat!

a nu sti, nu e o rusine,si decat sa spui ceva aiurea, mai bine nu spui si intrebi. in cazuri in care nu esti sigur(a) de o anumita exprimare, aceasta se poate reformula, excluzand cuvantul de care nu esti sigur(a). am procedat uneori astfel, reformuland unele fraze si consider ca mi-am imbunatatit intr-un fel procentajul de cuvinte care "zgaraie" la ureche, desi sunt convins ca mai e loc de mai bine.

06-15-2008, 10:13 AM
a nu sti, nu e o rusine

Nu prea e recomandabil sa-l corectezi pe sefu', dar aici, pe topicul asta, merge. Nu se pune virgula intre subiect si predicat, iar in aceasta propozitie "a nu sti" este subiect.

06-15-2008, 10:31 AM
Multumesc, Angeline, de aprecieri!:) Dar se pare ca desi stiu, da, unele lucruri, ceea ce stiu, nu e perfect...
Intotdeauna e loc de mai bine, vorba ta, Sorin! Eu sunt prima care ma inscriu la a mai invata cate ceva in plus!
Deci Kiddy, sa recapitulam: verbul"a sti".
Eu as sti (daca as fi studiat mai mult ;) ); tu ai sti; el/ea ar sti; noi am sti; voi ati sti; ei/ele ar sti. Un singur"i"! Sau, eu voi sti; tu vei sti; el/ea va sti; noi vom sti; voi veti sti; ei/ele vor sti. Tot un "i" la "a sti" . Doi de "i" in celelalte cazuri cu "a sti", asa-i ?
Si sa stii ca e bine a cunoaste si ceva teorie,sunt pefect de acord, dar tocmai ca sa inteleaga toata lumea(si cei care au mai uitat anumite notiuni, ca mine), cand se spune ceva de genul &lt;&lt;utilizarea in perfectul compus,ca auxiliar, e corect cu un singur "i" ...&gt;&gt; ma gandesc ca ar fi bine sa se dea un exemplu in paranteza, si uite-asa ne mai improspatam memoria.

PS:Imi cer scuze ca nu pot boldi numele voastre sau exemplifica colorat (ca Angeline, ceea ce mi-a placut foarte mult). Pur si simplu, nu pot si n-are importanta de ce, dar n-as vrea sa credeti ca nu va apreciez daca nu folosesc "bold" cand ma adresez voua...:)

sorin
06-15-2008, 11:24 AM
[QUOTE=sorin] Nu se pune virgula intre subiect si predicat, iar in aceasta propozitie "a nu sti" este subiect.

nici o suparare kirk, doar asta e scopul acestui topic. trebuie sa recunoastem cu totii totusi, ca cei plecati de mai multi ani, avem un mic dezavantaj in a ne pastra aptitudinile gramaticale, nefolosind limba materna decat aici pe forum, si in corespondenta pe care o purtam cu prietenii si rudele din Romania. in alta ordine de idei, recunosc faptul ca intotdeauna am avut probleme cu virgulele puse unde trebuie. smileys/smiley9.gif

pentru ca s-a cam terminat si a 20-a pagina, inchid acest topic si deschidem capitolul 2.