PDA

Arată versiune întreagă : permis de munca



irene2cool
19.10.2006, 00:06
salut!

Am obtinut o viza pe 5 ani (F1-reprezentant media) si mi-am propus sa vin de sarbatori. Voi sta in acea perioada la niste prieteni americani din Atlanta. As vrea foarte mult sa raman in State dar nu cunosc pe nimeni in afara de ei si nu vreau sa abuzez de ospitalitatea lor. As vrea sa stiu ce posibilitati sunt sa pot obtine un permis de munca sau sa pot aplica la un master si sa gasesc in acelasi timp de munca intr-un campus. Precizez ca sunt absolventa de ingineria mediului dar am si studii economice finalizate de curand. Sunt dispusa sa incep de jos, stiu ca inceputul este foarte greu. De asemenea as prefera sa stau in gazda sau sa impart chiria cu cineva. Daca ma puteti ajuta cu o propunere, un sfat, orice e bine venit. Va multumesc!

moldoveanudelac
21.10.2006, 11:15
Nu stiu multe despre F-1 Visa dar mi se pare ca vine cu restrictii , oricum este de munca totul e sa cautii daca vrei chirie ieftina incearca in zona la Comunity College sau Universities undes studentii si ai roommates
p.s. sunt multe sanse pt a obtine drept de munca si a obtine green card .... success

22.10.2006, 04:03
Cu viza F-1 la inceput si in timpul semestrelor nu ai dreptul sa
muncesti decat in cadrul universitatii (on campus) max. 20 ore/sapt.
Acest tip de lucru serveste in general sa-ti finantezi taxele scolare
(enorme) si un "stipend" (minuscul). Dupa un an poti sa incerci lucru
in afara universitatii cu "practical
training" insa nu multe companii vor fi amatoare sa te ia in
"internship' ptr. ca ei cauta pe cei cu green card (totusi nu este
imposibil).

Ca idee generala, cei veniti cu F-1 sunt supravegeati mai indeaproape
dupa 9/11. S-a introdus sistemul SEVIS care permite atat DHS cat si
biroului international de la univ sa vada in orice moment ca esti
inscris(a) la nr. minim de cursuri, ce note iei, etc. Acum 1-2
luni au venit unii cu F-1 din Egipt si au "disparut in peisaj" fara sa
se prezinte la univ. insa in cateva sapatamani americanii i-au cules si
deportat.
La Ro. probabil ca nu reactioneaza americanii asa radical, dar nu stiu
detalii. Nu stiu de programul pe care il urmezi dar in majoritatea
cazurilor programa este destul de incarcata si nu prea ai mult timp sa
te gandesti la lucru (3 cursuri/semestru in SUA este cu totul altceva
decat 3 cursuri/semestru in Ro.).

Daca vezi ca viata de student nu este de tine poti sa incerci sa-ti
schimbi statutul de F-1 in ceva stil H-1B, J-1, H-2B,.. insa nu este
prudent sa incerci sa o faci mai devreme de 6 luni dupa ce intri in SUA
ca F-1 si ramai "in status' (note, nr. minim de cursuri, etc..). Despre
conditiiile de indeplinit cu aceste din urma vize (statute) gasesti
multe pe acest forum. Atentie insa ca adesea cererile care se depun de
catre angajator trebuie sa fie trimise numai in anumite perioade ale anului
(sunt limitate pe an sau jumatate de an).



PS viza F-1 pe 5 ani nu inseamna ca poti sta 5 ani in SUA oricum. Citeste
atent cerintele vizei si despre SEVIS. Evident, tot
ce descriu mai sus este ptr. cei ce vor sa-si pastreze statutul legal.



http://en.wikipedia.org/wiki/SEVIS