PDA

Arată versiune întreagă : Perioada intre Old Status and New Status



Flavius
13.10.2006, 08:10
Buna tuturor,


intrebarea mea este referitoare la procedura de schimbare de status.


-In cazul in care te gasesti sub J1 status, aplici pt change of statusin H1B dar raspunsurile pt H1B se elibereaza abia incepand cu 1Octombrie.


Intre timp viza J1 expira....


--Poti sta legal, mai bine zis esti considerat legal daca ramai in sua pana la primirea raspunsului referitor la noul status, avand in vedere ca viza initiala a expirat?


va rog daca aveti informatiireferitor lasituatia respectiva sa mi le impartash*ti!


mare multumire!

13.10.2006, 13:17
Daca angajatorul a aplicat ptr. H-1B pe cota din anul fiscal 2007 (1
Oct 2006-30 Sept 2007) sau este un job scutit de limita anuala
(universitate, national laboratory), atunci nu ai absolut nici o
problema. Statutul tau este "pending", asadar perfect legal pe teritoriul SUA. Singura chestie este ca intre
expirarea J-1 & aprobarea H-1B-ului nu poti lucra si deci castiga
banuti.

Despre anul fiscal 2008 nu are rost sa discutam ca inca nu se pot
depune cereri (ele se pot depune cu max 6 luni inainte, asadar 1
Apr. 2007). Totusi, daca ai asta in perspectiva, atunci nu prea sunt
sigur. Cred ca este problematic daca iti vine aprobarea la H-1B
in perioada 1 Apr 07-31 Aug 07, iar in momentul acela ai J-1-ul
expirat. Legea spune ca poti intra cu visa stamp H-1B cu 30 zile
inainte de inceperea lucrului (1 sept 07 ca sa incepi pe 1 oct 07).
Solutia pe care o vad eu ca sa nu trebuiasca sa parasesti SUA &
reveni este
ca angajatorul sa-ti aplice ptr. H-1B cat mai tarziu, atat cat iti
permite
valabilitatea J-1 si, mai ales, sa nu cumva sa-ti plateasca "premium
processing fee", asa incat cererea sa mearga pe filiera lenta. Si aici,
intre expirarea J-1 & validitatea H-1B-ului aprobat (de la sau dupa
1 oct 07) tot
nu poti lucra. In caz ca schema functioneaza si vezi ca s-a facut 1 Oct
07 si tot nu ti-a venit raspunsul la H-1B, poti plati "premium
processing fee" pentru cererea deja depusa (nu trebuie alta cerere) si iti vine rapunsul f. repede.

Flavius
13.10.2006, 14:00
"Transit" iti multumesc pentru raspuns.


Ca sa clarific putin, drept sa-ti spun m-am cam pierdut in atatea date calendaristicesmileys/smiley1.gif, viza mea J1 expira 25 Martie 2007.


Angajatorul poate aplica pt H1B abia incepand din 1 Aprilie 2007.


deci care va fi situatia mea daca nu ies din US shi astept aprobarea H1B pana la1 Octobrie-pot fi considerat ca status "pending"?


Thanks again "Transit"smileys/smiley2.gif

14.10.2006, 00:29
Asta chiar ghinion sa fi "short of" 6 zile pe viza J-1 daca H-1B-ul tau
este supus la annual cap si nu poti prelungi J-1-ul. Este f. probabil
sa trebuiasca sa recurgi la o smecherie (perfect legala) ca sa nu
parasesti terit. SUA si anume sa faci o cerere de statut B1/B2
intermediar (asadar fara sa ai drept de lucru). Detalii
insa eu unul nu prea pot sa-ti dau ca nu stiu. Trebuie vorbit cu
avocatul care va depune cererea de H-1B.