PDA

Arată versiune întreagă : Firma in State



bijboc
14.12.2005, 01:49
Sa presupunem ca sint in SUA sau in Romania si am spalat o vreme pe jos
sau niste farfurii si ca am pus un ban deoparte si singur sau impreuna
cu un prieten am facut in SUA o firma micuta de taiat frunze la
ciini.Iar reprezentantii firmei respective decid sa ma (ne)
sponsorizeze pt obtinerea vizei H2B (sau H1B ca sintem VIP -uri cu
scoli pt respectiva firma).Ce sanse am ca,intr-un tirziu ,sa pun mina
pe green-card?

marioana
14.12.2005, 02:40
cu H2B cred ca e mai greu, ca poate fi prelungita numai pana la 3 ani si cred ca procesarea actelor de green card dureaza ceva mai mult. Cu H1B e ok as zice, si daca firma respectiva nu are mai mult de 15 angajati cu H1B atuci nici nu trebue sa demonstreze ca nu a gasit un american pt job-ul respectiv.

14.12.2005, 04:38
Caile care probabil te intereseaza pentru imigrare in SUA sunt:

1) job sponsored (employment) immigration

2) investment immigration

La punctul 2) stiu ca am postat undeva candva ceva la un thread pornit
de Sorin. Conditiile sunt destul de dure ca volum de investitii sau nr.
de angajati.

La punctul 1) problema ta este ceea ce se numeste "self-sponsorship"
pentru permanent labor certification (LC). Daca nu asta este obiectul
intrebarii atunci imi cer scuze inca de pe acum. In continuare presupun ca esti co-proprietar la firma.

Nu garantez ca stiu foarte exact dar la prima vedere as zice:

- este posibil, dar cu conditia sa fi autorizat in virtutea interesului
national american sau esti un stain cu abilitati extraordinare (nu
chiar Einstein, dar in directia aia)

http://www.upenn.edu/oip/iss/visa/permanent/penn.html

"you may wish
to explore with an immigration attorney the possibility of self-sponsorship
for permanent residence under "national interest waiver" or "alien of extraordinary
ability" provisions of US immigration law"

-pentru LC-ul de "zi cu zi" self-sponsorship-ul nu este permis:

"Employment means:

(1) Permanent, full-time work by an

employee for an employer other than

oneself. For purposes of this definition,

an investor is not an employee."

citat din:

DOL

20 CFR Parts 655 and 656

Labor Certification for the Permanent

Employment of Aliens in the United

States; Implementation of New System;

Final Rule



Toate cele de mai sus sunt relative la obtinerea resedintei permanente
in SUA. Daca urmaresti numai lucrul temporar, pe o viza de tip H (ptr.
H-1B trebuie sa fie o munca mai calificata) atunci s-ar putea sa se
poata. Atentie insa ca daca nu ai autorizatie de munca pentru firma
respectiva (vizele H se dau numai pentru un angajator anume) nu poti sa
obtii nici o forma de compensatie de la firma ca rezultat al unei
munci. S-a mai dicutat asta pe undeva: poti sa-ti infiintezi companie,
poti sa iei si niste dividende dar nu poti lucra ptr. ea.



Nota: aprobarea LC-ului inseamna ca nu a fost gasit nici un american
calificat sau dornic de job-ul acesta "de taiat frunze la caini", munca
retribuita cu cel putin cat zice DOL. De aceea este bine sa fie o munca
specializata. Din pacate nu poate fi o munca pentru care se cer
cunostinte de lb romana ptr. ca legea interzice limbile straine la capitolul calificari.

14.12.2005, 07:07
si daca firma respectiva nu are mai mult de 15 angajati cu H1B atuci
nici nu trebue sa demonstreze ca nu a gasit un american pt job-ul
respectiv.

marioana, vezi ca lucrurile acestea s-au schimbat de nu stiu cate ori
in ultimii ani. Daca nu am ajuns un individ prea "confused", acum
regula nu mai e valabila. Adica la H-1B nu mai trebuie nici un
angajator sa demonstreze ca a cautat american. Unele companii inca mai
practica principiul asta insa ca o politica proprie, neimpusa nici de DOL si
nici de DHS.