PDA

Arată versiune întreagă : ce sanse sunt de deportare?



stephchris
28.10.2005, 13:07
Buna la voi!


Sunt impreuna cu sotul in SUA si cu doi copii, de 11 luni, intrati cu viza turistica, lucram amandoi, unul din copii la scoala, celalalt in day care, totul e destul de bine si frumos pana acum, dar avand in vedere ca am stat peste viza suntem cat se poate de ilegal.la loterie nu are rost sa aplicam si in Romania nu ma mai intorc, sotul nici atat ca nu e roman.Intrebarea mea este: daca suntem cumintei si nu avem probleme cu legea, sunt sansele de deportare mai reduse?aveti ceva prieteni sau ati auzit cum ca au fost opriti pt acte in timp ce conduceau sau ceva de genul asta?daca eram singura cu sotul, nu cred ca ma interesa atat de mult, dar vreau sa le ofer copiilor mei o viata cat de cat decenta.va multumesc mult

GNChicago
28.10.2005, 17:00
Buna si la tine!


Din ce ai scris nu reiese daca copilul de 11 luni s-a nascut aici sau nu.Daca s-a nascut aici ar putea fi paiul de care sa va agatati. Deasemenea sotul nefiind roman, ar putea face diferenta daca e din Anglia, Canada, etc..., dar nu sint prea sigur, dar sper sa vina transit cu niste completari ca de obicei valoroase.


Cunosc oameni care au stat pe aici "cumintei" zeci de ani, si daca citeai in CFR title 8 acolo vezi niste instructiuni ptr cei intrati in 1920, 1950 etc... ceea ce denota ca mai sint si din perioada aceea dar nu multi.


Daca aveti doua fete atunci poate mai faceti si un baiat, care ca cetatean american, miine, poimaine pote ajunge presedinte. Din cind in cind Congresul american mai da citeva amnestii, asa ca daca stati cuminti poate da cu o amnestie d'asta si peste voi.


America ramine tara tuturor oportunitatilor.


Oricum, daca aveti probleme e bine sa aveti la indemina un avocat de preferat roman, care sa va scoata din.......,deasemenea in niciun caz nu trebuie sa plecati deportati, un avocat poate sa ceara judecatorului sa va ridice ordinul de deportare si sa va dea plecare voluntara, dar atunci o sa va dea vreo doua trei zile sa iesiti afara.


Imi inchipui ca nu e usor, poate un copil nascut pe aici sa va ajute....probabil si in mod sigur transit stie mai multe si sper sa citeasca mesajul vostru.

stephchris
28.10.2005, 21:41
hy,


si mii de multumiri de raspuns, nu e nascuta aici, are 3 ani si are dubla cetatenie:romana si franceza, daci sotul e francez, asa ca singura posibilitate e sa stam cuminti si in caz de ceva sa ne gasim un avocat bun, dar e greu sa gasesti asa ceva, mersi mult oricum si toate cele bune!

GNChicago
29.10.2005, 06:27
Avocatul are si el nevoie de ceva de care sa se lege pentru reusita.


Intelesesem ca unul din copii are 11 luni si exista posibilitatea sa se fi nascut aici.


In nici un caz sa nu credeti ca daca aveti avocat, legea americana nu va fi aplicata.


Mult succes!

29.10.2005, 13:39
GNChicago, eu inteleg ca de 11 luni sunt in SUA. Asadar chestia cu cetatenia copiilor nu ajuta.

Despre deportare nu am informatii. Tot ce pot face este sa repet ce
vad/citesc in presa pentru ca dezbaterea despre cei 11 milioane de
ilegali este in toi (la CNN, FoxNews, etc..).

Politia opreste pentru abateri minore de circulatie ("minor traffic
violations") si daca ei constata ca au de-a face cu ilegali au optiunea
sa cheme pe cei de la imigratie. Numai ca acestia din urma se
deplaseaza mai mult in zona de granita cu Mexicul (unde probabil sunt
mai numerosi). Mai in interior nici nu se obosesc sa se deplaseze daca
nu au de-a face cu un numar mare de imigranti ilegali. Revenind la
politie, in majoritatea cazurilor nu va intreba de statutul celui oprit
(repet, ptr. abateri minore). In viitor dificulatatea pe care o vad eu
va fi cu mentinerea unui permis de conducere valabil pentru ca unii vor
o norma federala care sa il lege de statutul fiecaruia (daca ti-a
expirat permisul de sedere sa nu mai poti sa-ti prelungesti permisul de conducere).

Cand avem de-a face cu abateri majore, "felony charges", totul se
schimba. Am auzit nu numai de deportari dar si de inchisori speciale
pentru straini care sunt un fel de Aiud in anii '50 (exagerez putin).

Scaparea ar fi tot acea lege McCain-Kennedy, daca se voteaza si daca se
va aplica si romanilor. Inteleg ca la anul discutiile vor intra in
linie dreapta.

GNChicago
29.10.2005, 17:43
Conduceam masina pe un drum cu doua benzi dus si doua benzi in sens contrar, iar in mijloc erau spatii pentru only din ambele sensuri.


Aproape paralel cu mine dar citiva metri in urma mergea un mexican care probabil avea orbul gainilor, 19-20 de ani si a vrut sa schimbe linia, asa ca mi-a indoit bine usa din dreapta soferului si mi-a zgiriat bineusa din spate. Politia a venit, mexicanul nu stia o iota engleza, nu avea driver license si nici asigurare, masina era imprumutata de la alt mexican. Politia i-a pus catushele la mexican si dus a fost si n-am mai auzit de la el. Deci iata ce se intimpla daca conduci fara driver license, fara asigurare in special. Probabil, daca avea asigurare la masina nu l-ar fi arestat sau poate ca il aresta oricum sa fie siguri ca vine la judecata.


Deci iata " sh*t happens! "

30.10.2005, 03:20
In statele pe care le-am frecventat eu, condusul fara permis valabil
sau cu alcool in nas (DUI-driving under the influence) se soldeaza cu
catuse la spate chiar la locul unde te-au oprit. Au patit-o chiar si
femei
insarcinate. Partea buna insa in US este ca in mod normal nu te opresc
decat daca sunt probleme si nu ca sa faca niste controale de rutina.

stephchris
30.10.2005, 07:52
noi pe baza carnetului de conducere din Romania, respectiv din Franta, ne-am facut un international driving permit si un international ID.pana acum nu am avut ocazia sa il folosim.Credeti ca e valabil, in IL? stiu ca legile difera de la un stat la altul.


Da, suntem de 11 luni aici.Mersi mult pt tot

GNChicago
30.10.2005, 09:52
Orice permis de conducere din orice tara e valabil in Illinois timp de trei luni de la intrarea in statul IL.


Aici mai este si "Grey AREA", daca iesi afara din IL si te duci in alt stat, de ex. WI, doar in vizita, sau alt stat care iti da rezidenta repede, mai ai inca trei luni?


Probabil ca da!


Dar ce te faci cind iti expira permisul din franta sau romania? Ti-l prelungesti singur? sau il faci fara limita de expirare, ptrca nu prea ai voie sa iesi afara.


Nu stiu cum vor face copii scoala ptrca le trebuie SSN, dar parca se poate acum cu un numar special, dar nu sint sigur.


Cum ve-ti plati taxele ptrca daca nu aveti TIN, or SSN. ori medical insurance, etc.... atitea intrebari.....


Unde sinteti acum? in IL?


Mult succes!

30.10.2005, 12:01
Eu stiu ca permisele straine/internationale se pot folosi pe o durata
limitata in US (ceva gen 3-6luni). Sincer, nu stiu cum politia
isi da seama cand ai inceput sa-l folosesti. Eu mi-am facut permis
american atunci cand am venit pentru ca la masina pe care mi-o
cumparasem pur si simplu toate firmele de asigurare au refuzat sa-mi
faca asigurare altfel. Fara asigurare nu mi-ar fi facut inmatricularea
DMV-ul. Doua zile pana am invatat brosurica si am dat examenul noua mea
achizitie a continuat sa zaca in curte la fostul proprietar. Cand am
renuntat dupa un timp la firma de asigurare initiala (gasisem ceva mai
ieftin), aceasta a anuntat imediat DMV-ul ca sa urmareasca ca-mi asigur
masina in alta parte.

Taxele insa se pot plati cu TIN in loc de SSN - toti mexicanii fac
asta. Cu copiii, nu ii vad in stare sa ii refuze la scoala - sunt
aproape convins ca fac exceptie la chestia cu SSN-ul, mai ales in state
gen CA. Sunt multi copii in situatia asta. Exista un alt proiect de
lege care sa acorde resedinta conditionata absolventilor de liceu
ilegali. Conditia (parca) este sa termine un "college". Se numeste
D.R.E.A.M. Act.

Chestia cu asigurarea medicala este intr-adevar cea mai dificila. Te
pot oare accepta si fara SSN? Eu unul n-am auzit dar nu le aud pe
toate. De
fiecare data cand te programezi la doctor te intreaba de asigurare si
nici nu intri la el fara ca secretara sa se lamureasca la telefon
impreuna cu asiguratorul. O exceptie totusi: urgentele.

O alta problema spinoasa este deschiderea unui cont in banca. Este alt
lucru pe care l-am facut imediat ce am venit ptr. ca altfel nu mi-as fi
putut plati chiria la aprtament. Nu acceptau decat cecuri. Poate un
"particular" sa accepte si cash? Nu stiu. Dupa 9/11 (patriot act) la
banci vor un ID cu poza si domiciliu. Ilegalii mexicanii rezolva asta
cu "matricula consular'" eliberata de consulatul lor

http://www.businessweek.com/magazine/content/05_29/b3943001_ (http://www.businessweek.com/magazine/content/05_29/b3943001_mz001.htm) mz001.htm

insa nu stiu ce alternative au romanii/francezii.

GNChicago
30.10.2005, 14:35
Rentul se poate plati cu cash si multi accepta doar cash, ptrca se mai intimpla ca unii sa nu aibe acoperire in banca.


In cel mai rau caz, un currency rxchange poate face un money order fara probleme.

stephchris
30.10.2005, 19:22
ok.Permisul l-am facut aici cu o agentie din Los Angeles si e valabil pe 3 ani, cel din Romania nu mai e valabil, doar cu cel international pe langa.Orice copil are dreptul sa mearga la scoala si cadrele didactice nu au dreptul sa intrebe statutul copilului,cont in banca mi-am deschis fara probleme ca si non rezident, am visa debit card, carnet de cecuri,taxele am inteles ca le pot plati fara SSN, o sa vad in ian, cand le platesc prima data, masina e pe numele meu, cu asig si nu m-au intrebat nimic altceva.Cu asig medicala nu stiu prea multe, o sa vad ce gasesc, sa bat in lemn pana acum ne tinem bine si nu suntem prea bolnaviciosi. Da, suntem in IL.

31.10.2005, 08:57
Sigur nu ati cerut TIN (sau ITIN)? Daca nu ptr. banca macar pentru "tax
withholding". Nu stiu sa traduc in romaneste (furculition) dar sunt
prelevarile ptr. taxe lunare care sunt obligatorii ca sa fii OK cu
IRS-ul. A propos, "individual income tax return" este in aprilie (cel
federal) nu ianuarie.

stephchris
31.10.2005, 18:35
salut, nu aveam dreptulsa cerempt ca am intrat cu viza turistica, dar am o alta intrebare daca ma puteti ajuta.Am gasit pe cineva care i-ar face sotului un labor certificate.Credeti ca mai e posibil acum, suntem peste viza (trebuia sa iesim in iunie)?Asa macar am avea si noi un SSN si as putea sa ii fac fiului meu F1 visa.Va multumesc mult pt interes si raspunsuri.

marioana
31.10.2005, 22:03
Daca sotul obtin o viza H(viza de lucru) atunci toata familia va putea aplica pentru viza H4(viza de dependent).


Daca ati stat mai putin de 180 de zile in state ilegal atunci nu veti primi interdictie, doar ca nu stiu exact cum e cu viza. Probabil ca trebui sa va intoarceti in Romania pentru stampilare pentru ca nu se poate face Adjustment of Status daca sunteti ilegal.

01.11.2005, 02:44
nu aveam dreptulsa cerempt ca am intrat cu viza turistica

Eu stiu ca ITIN-ul il cer toti mexicanii care sar gardul din Mexic fara
nici un act. Asta rezulta si din articolul de mai sus din Business Week
("Embracing Illegals"). Poate totusi mai verificati. La

http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=96287,00.html#w (http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=96287,00.html#what) hat

scrie ca (spre deosebire de SSN) poate fi cerut indiferent de
statutul de imigrare ("regardless of immigration status"). Ma gandesc
ca si statutul ilegal este un statut.


Am gasit pe cineva care i-ar face sotului un labor certificate.Credeti
ca mai e posibil acum, suntem peste viza (trebuia sa iesim in
iunie)?Asa macar am avea si noi un SSN si as putea sa ii fac fiului meu
F1 visa.

Ce zice marioana este corect.

http://www.hias.org/Immigration/Answers/overstay.pdf (http://www.hias.org/Immigration/Answers/overstay.pdf)

</span></font></font>Daca
stai peste perioada autorizata cu mai putin de 180 zile (este cazul
vostru - inca) trebuie sa te intorci in tara de origine (asadar nu
merge "change of status" aici) si sa ceri de la consulatul american un
alt tip de viza decat cel initial (la voi presupun alta decat B1/B2).
Numai ca orice alta viza pentru care trebuie sa demonstrezi ca nu ai
"immigration intent" (intentia de-a te stabili in US) mai mult ca sigur
ca va va fi refuzata.

Asadar, pe calea asta, trebuie exact vazut despre ce tip de viza de
lucru este vorba: H-1B, H-2B, H-2A, etc.. De exemplu, stiu ca la H-1B
(parca si L-1) se admite "dual intent" (adica poti sa declari in fata
ofiterului consular ca daca iti place "raul, ramul" in US poate te
stabilesti acolo) si deci pot sa ti-o aprobe. Singura chestie este ca
nu stiu cum ar privi lucratul ilegal (daca afla, bineinteles, probabil
daca exista un "paper trail") si trebuie intrebat cineva priceput.
Despre
celelalte vize (altele decat H-1B, L-1) habar nu am daca trebuie
demonstrata intentia de-a te intoarce in Ro. sau nu. Daca ne spuneti
mai exact care putem cauta pe Internet.



PS Daca petitia pentru sot este direct pentru o viza de "immigrant"
(EB-uri) atunci evident ca nu mai trebuie demonstrata intentia de-a te
reintoarce in Ro. (din contra).

GNChicago
01.11.2005, 04:32
Profesorii, asistentii medicali, sint cautati aici si parca as cere acea viza de lucru, care ar dovedi intentia de a deveni legal inca din iunie, dar umplerea unor hirtii dureaza, cere timp. Deci in iunie a-ti avut intentia de a pleca, dar a-ti gasit aceasta oportunitate de prelungire si vreti sa profitati de aceasta. Aici si intentia se pedepseste, dar in acest caz ar putea fi ca un rewarding.....Transit, ce zici?


Baiatul, daca poate face F1, de ce nu?...dar aveti grija sa nu va aresteze pe voi aflind ofiterul de emigratie statutul vostru, dar ar putea sa mearga cu un prieten, sau ruda.....

01.11.2005, 06:01
GNChicago:</span>

Se cauta intr-adevar "registered professional nurses" (sunt si nurses
mai "jos", "vocational",..). Pentru asta sunt o multime de criterii de
satisfacut: absolvirea unui curs de aproximativ doi ani a unei
institutii cu o programa conforma cu ce se vrea aici, sustinerea unui
examen de echivalare sau licenta, oferta de lucru a unei institutii din
US (ca "registered nurse", evident). Inteleg ca aceste cursuri si
examenul se pot acoperi chiar din Ro., fara macar sa fi pus piciorul
aici. Am zis mai sus "se cauta" in sensul ca daca indeplinesti
aceste criterii te califici ptr. "green card" direct si usor, fara
dovada ca nu exista american ptr job (LC-ul), etc...

In cazul lor insa, daca faceau cerere ptr. un nou statut cu o zi
inainte de expirarea termenului de sedere inca mai era OK. Lunile cat
ar fi asteptat raspunsul de la USCIS ar fi fost perfect legali. Asa
insa ma tem ca nu pot cere nici un "change of status" la USCIS si
trebuie sa mearga in Ro. A propos, pe cei de la USCIS in imensa
majoritate a cazurilor nici nu ii vezi la fata. Trimiti actele in plic
si le primesti in plic. Stiu ca se mai fac exceptii daca depasesti cu
putin timp termenul de pe I-94 dar trebuie sa fie mult mai bine
fundamentata depasirea: ai fost in coma la spital, etc..

F-1 este o viza care se da in genere ptr. studenti. Stiu ca se dadea pe
vremuri si la liceeni dar am auzit ca acum nu prea mai vor sa le dea in
scopul acesta. Asadar trebuie verificat ce se mai intampla acum, in
2005, la F-1-urile de liceu (sau scoala).

stephchris
01.11.2005, 19:04
Va multumesc din suflet pt tot, dar citind randurile voastre, simt ca mi-am pierdut singura speranta care o mai aveam.Cred ca cel mai bine e sa asteptam o minune, nu pot sa risc sa ies din State, sa ma duc din nou la Ambasada pt o alta viza, cred ca suntem intr-un f. mare... si totusi sper sa se dea o amnestie pt. cei ilegali, cindva.Zau, ca m-am necajit tare, sper sa imi revin.

GNChicago
01.11.2005, 19:25
Periodic mai vine cite o amnestie, care de obicei ii acopera pe cei cu vechime.


Parca as incerca cu cel care v-a oferit visa H cu mentiunea ca a-ti intirziat cu depunerea ptrca cere timp umplerea hirtiilor. Daca se aproba, bine, daca nu ramine tot ca ieri.....


Mult succes!