View Full Version : Cum e cu taxele pe banii adusi din Romania la intrarea in USA?
Georgian@
08-29-2009, 09:39 AM
Pun aceasta intrebare in urma acestui mesaj postat la vize k1:
Gorgiana spunem te rog cum so arat ca vorbim la skype,si prin email,scriem ungureste,eu forte putin stiu inca englezest....ma gandesc ca interesaza ,daca tinem legatura,.nu continutul scrisori...Vine acasa luna viitoare,avem multe poze,si o sa mai facem,avem biletul de avion,de data trecuta,factura de la verigete,sper ca o sa fie de ajuns ca si dovezi.....si tot am intrebarea ,cum pot sa duc bani in statele,fara sa platesc ori ce impozit pe el....?//
Sherlock
08-29-2009, 12:45 PM
http://www.romanian-portal.com/forum/showthread.php?t=7995&highlight=taxe+bani+adusi
acest topic poate lamuri unele intrebari, daca nu atunci harmonii sa revi cu date mai exacte despre ce vrei sa faci.
VanDerGigi
08-30-2009, 03:19 AM
Eu am transferat prin transfer bancar, nu-mi amintesc sa fii platit vreo taxa. Cand iti faci taxele la sfarsit de an atunci tre sa-i treci (daca sunt cadou , treci cadou) si mergi mai departe. Nu garantez, dar ca o idee.
Daca ai mai putin de 10k , nu cred ca tre' sa platesti taxe pe banii adusi din Ro in US! Nu mai stiu exact daca trebuie declarati in avion(suma exacta),dar cu siguranta nu am platit taxe pe ei.:">
La noi a fost o intamplare nu tocmai fericita cu banii cash la intrarea in US. Cumparasem dolareii de la case de schimb si banci.Se pare ca cei care au manevrat banii au mai manevrat si alte substante.Numa' bine ca au simtit cainii de pe aeroport,si am fost opriti. Dupa ce si-au dat seama de unde provine problema, am plecat fara nici un fel de "sanctiuni".:money:
Georgian@
08-30-2009, 08:10 AM
Daca ai mai putin de 10k , nu cred ca tre' sa platesti taxe pe banii adusi din Ro in US! Nu mai stiu exact daca trebuie declarati in avion(suma exacta),dar cu siguranta nu am platit taxe pe ei.:">
La noi a fost o intamplare nu tocmai fericita cu banii cash la intrarea in US. Cumparasem dolareii de la case de schimb si banci.Se pare ca cei care au manevrat banii au mai manevrat si alte substante.Numa' bine ca au simtit cainii de pe aeroport,si am fost opriti. Dupa ce si-au dat seama de unde provine problema, am plecat fara nici un fel de "sanctiuni".:money:
asta asa stiam si eu ca pana la 10k poti intra cu ei si daca vrei ii declari, daca nu, nu, ramane la latitudinea ta, si i-am spus asta, insa ea nu mi-a dat lamuriri, ce suma doreste sa aiba cu ea etc etc.
anyway, mersi divo, claudiu si godri pentru postari.
tc all!
aramis_13
08-30-2009, 11:52 AM
teoretic, poţi intra (pentru prima oară) cu orice sumă de bani vrei. dacă suma totală (luând în calcul toţi membrii unei familii care călătoresc împreună) depăşeşte 10,000 usd trebuie însă declarat la vamă, atât la plecarea din ro cât şi la intrarea în usa. suma care depăşeşte cei 10,000 nu este impozabilă.
shogunelu
08-30-2009, 12:10 PM
Ei, da, asta ar mai lipsi, dupa ce le aduci bani la saraciile astea de aici, sa-ti mai ia si impozit pe ei...
Sherlock
08-30-2009, 01:09 PM
Ei, da, asta ar mai lipsi, dupa ce le aduci bani la saraciile astea de aici, sa-ti mai ia si impozit pe ei...
Este o subiect serios, ironiile tale nu ajuta de loc.
shogunelu
08-30-2009, 01:19 PM
Este o subiect serios, ironiile tale nu ajuta de loc.
S-avem pardon, este o ironie izvorata din realitate, deci complet acoperita de legitimitate.
Sufletel
08-30-2009, 01:44 PM
Bun gasit!
Vreau sa iti raspund din experienta mea cu taxele in US. In primul an, cand am ajuns in State, nu aveam habar cum anume trebuie sa calculez taxele aici sau ce anume trebuie sa declar. Asa ca am hotarat sa merg la o firma specializata in calcularea taxelor (HR Block), sa ma ajute ei cu intocmirea forumlarelor. Am platit 70 usd pentru acest serviciu. M-au intrebat daca suma de bani adusa din Romania este mai mare de 500.000 usd, mi-au cerut forumularul de la job cu banii castigati in anul respectiv in US si formularul de la banca cu dobanda incasata pe banii adusi din Romania si economiile facute aici. Evident ca nu era vorba de asa o suma mare
(500.000 usd) iar rezultatul a fost ca nu mi-au impozitat nici un ban adus din Romania in primul an. Se pare ca este impozitata suma adusa dupa un an de rezidentza in State. Daca, de exmplu, vii in State anul acesta cu o suma sub 500.000 usd, nu iti vor impozita banii adusi din Romania, insa orice suma adusa dupa un an de rezidentza in State, iti va fi impozitata. Sper ca am reusit sa lamuresc unele aspecte referitoare la taxe, povestind din experienta mea.
harmonii
08-31-2009, 08:44 AM
Multumesc mult pt raspuns....ri....copii mei minori nu stiu daca pot sa socotesc si pe ei cate 1oooo mii de dollari....am vandut o casa....nu e mult bani ....nu asi vrea sa mai pierd din el..cred ca o sa duc cu mine si o so declar.....
aramis_13
08-31-2009, 09:31 AM
harmonii, nu are importanţă câte persoane (membrii ai aceleiaşi familii) călătoresc împreună, suma de 10,000 usd nu se multiplică cu numărul de persoane. indiferent că e vorba de o singură persoană sau 10, baremul de la care este necesară completarea CBP Declaration Form 6059B este de 10,000 usd (şi nu de exemplu 100,000). vezi aici (http://www.cbp.gov/linkhandler/cgov/travel/id_visa/i-94_instructions/sample_cbp_decla.ctt/sample_cbp_decla.pdf).
în cazul tău, fiind vorba de o sumă mai mare de bani, va trebui să completezi şi http://www.irs.gov/pub/irs-prior/f4790--2002.pdf
VanDerGigi
08-31-2009, 10:21 AM
Shogu de acord cu tine ca n-ar trebuii sa ia impozit, ba ar trebuii sa mai si dea :)
Dar hai sa fim corecti, si pe aici sunt oameni amarati bineinteles chiar multi, dar nu cred ca s-a inventat banul in Romania. De exemplu cand si-au facut taxele pe 2007, 70 de mii de americani au declarat venit de peste 2 milioane de dolari numai in LA. Insumand toate celelalte orase mari s-ar putea sa ne speriem.
shogunelu
08-31-2009, 01:32 PM
Shogu de acord cu tine ca n-ar trebuii sa ia impozit, ba ar trebuii sa mai si dea :)
Dar hai sa fim corecti, si pe aici sunt oameni amarati bineinteles chiar multi, dar nu cred ca s-a inventat banul in Romania. De exemplu cand si-au facut taxele pe 2007, 70 de mii de americani au declarat venit de peste 2 milioane de dolari numai in LA. Insumand toate celelalte orase mari s-ar putea sa ne speriem.
M-ai inteles gresit, expresia "saraciile astea" nu se referea la oameni...
VanDerGigi
08-31-2009, 06:41 PM
M-ai inteles gresit, expresia "saraciile astea" nu se referea la oameni...
Oh ok, scuze. am inteles acum.
tutoringinla
11-10-2009, 10:17 PM
Poti aduce banii in SUA in cash sau transfer bancar si nu este impozitata decat dobanda pe care o obtii pe bani. Daca esti nerezident si doar tii banii aici, banca ar trebui sa iti dea un formular de nerezidenta si datorita acestui formular, nu mai primesti de la banca 1099 la sfarsitul anului. Daca esti rezident, primesti formularul 1099 pentru suma de dobanda obtinuta. Acest formular il atasezi cand iti faci taxele inainte de aprilie 15. Impozitarea se face in functie de veniturile tale pe anul respectiv. Chiar daca ai venituri din aceasta dobanda, dar nu prea ai venituri din munca sau alte surse, nivelul de impozitare e mai mic.
Sherlock
11-10-2009, 10:24 PM
Poti aduce banii in SUA in cash sau transfer bancar si nu este impozitata decat dobanda pe care o obtii pe bani. Daca esti nerezident si doar tii banii aici, banca ar trebui sa iti dea un formular de nerezidenta si datorita acestui formular, nu mai primesti de la banca 1099 la sfarsitul anului. Daca esti rezident, primesti formularul 1099 pentru suma de dobanda obtinuta. Acest formular il atasezi cand iti faci taxele inainte de aprilie 15. Impozitarea se face in functie de veniturile tale pe anul respectiv. Chiar daca ai venituri din aceasta dobanda, dar nu prea ai venituri din munca sau alte surse, nivelul de impozitare e mai mic.
Atentie cu notiunea de rezident, deobicei se zice ca esti rezident daca ai greencard dar din punct de vedere al taxelor sunt incadrati la rezidenti si cei cu viza de munca H1B (nu stiu H2).